Külföld

Luxemburg bevállalja az uniós népszavazást

admin
admin

2005. 06. 20. 14:48

Luxemburg merész döntésre készül: egybehangzó források szerint az EU-alkotmánnyal kapcsolatos, Európa számos országán végigsöprő, elutasító közhangulat dacára megtartják a szerződésről döntő népszavazást a nagyhercegségben.

A július 10-re tervezett voksolás elodázására a hét végi brüsszeli EU-csúcs határozata adott volna lehetőséget: eszerint az állam- és kormányfők időt adnak a vitára, a közvélemény meggyőzésére minden tagországban, s beletörődnek, hogy a ratifikálási folyamatot nem lehet az eredeti terveknek megfelelően, 2006. novemberére lezárni. E döntés nyomán az eredetileg népszavazásra készülő országok többsége rögtön be is jelentette a halasztást.


Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az EU soros elnöke viszont péntekre virradóra Brüsszelben csak annyit mondott, hogy a nagyhercegségben a parlament írta ki a népszavazást, s így ennek a testületnek kell döntenie, ha esetleg halasztást akarna.

Brüsszelbe eljutott hírek szerint a luxemburgi képviselőház külügyi bizottsága előtt hétfőn a nagyhercegség külügyminiszterének európai ügyekkel foglalkozó helyettese, Nicolas Schmit úgy nyilatkozott, hogy a kormány a népszavazás eredeti időpontban történő megtartását pártolja. Az erről beszámoló képviselő szerint az összes párt egyetért ebben.

Az EU-agrárminiszterek hétfőn kezdődött luxembourgi tanácskozásán ugyanezt a szándékot jelentette be Fernand Boden, a nagyhercegség mezőgazdasági minisztere. A nyilatkozó képviselő, Francois Bausch szerint Juncker – aki jelenleg az EU képviseletében Washingtonban tárgyal – visszatérte után, kedden délután tesz majd nyilatkozatot a luxemburgi képviselőházban ebben az ügyben, s ezt követően születik meg a parlamenti döntés a népszavazás megtartásáról.

Luxemburg az EU alapító országa, s ráadásul a szervezet egyik központjának és leggazdagabb, legnagyobb jólétben élő tagállamának számít. Így sokáig fel sem merült, hogy esetleg itt is elbukhat az EU-alkotmányról tervezett népszavazás. A francia és a holland “nem” azonban alaposan módosított a helyzeten, hiszen a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a nagyhercegségben immár 45 százalékra nőtt azok száma, akik el akarják utasítani a dokumentumot.

A fenyegető válság megakadályozására Juncker (aki az EU legrégebben hivatalban lévő kormányfője, s ennek ellenére hazájában óriási népszerűségnek örvend) néhány hete bejelentette: ha elutasító eredmény születik, távozik posztjáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.