Nagyvilág

Libanon választ

Vasárnap megkezdődött a libanoni parlamenti választások utolsó fordulója, amely eldöntheti, hogy a Szíria-ellenes ellenzék többséget szerez-e a törvényhozásban – adta hírül a BBC Online.

A két szembenálló fő erő vezetője a szunnita Szaad Haríri és a keresztény Michel Aun.

Szaad Harírit, a februárban meggyilkolt Rafik Hariri fiát Bejrútban már megválasztották képviselőnek, és apja Szíria-ellenes politikáját folytatja. Aun tábornok ugyan korábban Szíria ellen harcolt a polgárháborúban, de szövetségesei olyan Damaszkusz-barát politkusok, mint Szulejman Fanijeh, korábbi belügyminiszter. Aun Metnben került be a parlamentbe, és májusban tért haza 15 évi Franciaországi száműzetés után.

A libanoni parlamenti választások negyedik, utolsó fordulóján Észak-Libanon két választási körzetében mintegy 700 ezer szavazásra jogosult voksolhat 1359 szavazó helyiségben 13 muzulmán és 15 keresztény képviselőjére. A libanoni törvényhozás összesen 128 tagú és a mandátumokat egyenlő arányban osztják el az ország két fő vallási közössége között. A szavazás május 29-én, egy hónappal a szíriai csapatok kivonulása után Bejrútban kezdődött el, majd délen folytatódott, a harmadik fordulóban pedig az ország középső részén, Metnben és a keleti Bekaa-síkságon folytatódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik