Nagyvilág

Újraválasztották az Atomenergia-ügynökség főigazgatóját

admin
admin

2005. 06. 14. 07:12

Ismét Mohamed el-Baradeit választotta meg hétfőn Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa a szervezet főigazgatójának – írja a Népszava.

Az egyiptomi diplomata így harmadik megbízatási időszakban áll az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő ENSZ-szervezet élén. A 35 ország képviselőiből álló kormányzó tanács közfelkiáltással választotta meg a diplomatát 2009-ig tartó megbízatással a szervezet vezetőjévé. A választás jogilag szeptemberben teljesedik ki, amikor a NAÜ általános tanácsának is jóvá kell hagynia a főigazgató kinevezését. Más személy jelölésére azonban nincs lehetőség, mivel a főigazgató személyére a kormányzó tanács tehet javaslatot.

A 62 esztendős el-Baradei 1997 óta áll a NAÜ élén. Harmadszori újjáválasztását a szervezet szabályzata ugyan nem tiltja, azonban a NAÜ költségvetésének a legnagyobb részét biztosító országok képviselői korábban Genfben elvi egyetértésre jutottak arról, hogy a tisztséget legfeljebb kétszer tölthesse be ugyanaz a személy. A főigazgatón kívül azonban nem volt más jelölt erre a posztra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.