Nagyvilág

Szorul a hurok Mladic tábornok körül

Prvoslav Davinic szerbia-montenegrói védelmi miniszter szerint a hadsereg nem oltalmazza Ratko Mladicot. Ezt belgrádi katonapolitikai elemzők sem kétlik, egyetértve, hogy a srebrenicai népirtással vádolt volt hadseregtábornok körül szorul a hurok.

Zoran Dragisic katonapolitikai elemző szerint szinte bizonyos, hogy a hadsereg már nem oltalmazza Mladicot. Ehhez a legfelsőbb szintű politikai akarat is kéne, márpedig a belgrádi csúcsvezetésben ma már senki se kívánja oltalmazni a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által leginkább keresett szökevényt. Dragisic szerint a kormánynak jókora politikai haszna származna abból, ha pontot tenne a tíz éve tartó bizonytalanságra Mladic körül.

Sokak szerint hamarosan elfoghatják a tábornokot, s nem kizárt, hogy a srebrenicai népirtás tízéves évfordulójáig, július 11-ig a vádlott Hágában találja magát. Mértékadó belgrádi lapokban is olyan hírek láttak napvilágot, hogy Mladic elfogása már csak napok kérdése, a legnagyobb külföldi tv-állomások pedig “erősítést” küldtek Belgrádba.

Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködés felelős kormánytanács elnöke egyetért azzal a véleménnyel, hogy a hatóságok készek Mladic elfogására. A politikus nem hisz abban, hogy a tábornok önként feladja magát, mert – mint mondta – ha ezt tíz évig nem tette meg, ezután sem fogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik