Nagyvilág

Merényletsorozat Iránban

Pokolgépes merényletek sorozatát követték el vasárnap az elnökválasztásra készülő Iránban. A robbantásokban kilenc ember vesztette életét, több mint hetvenen megsebesültek.

Az iráni állami televízió jelentése szerint legkevesebb nyolcan haltak meg az Irakkal határos Huzisztán tartomány székhelyén, Ahvázban kormányzati épületek ellen elkövetett négy robbantásban. A főváros Teheránban az este egy ember életét követelte egy szemetes ládába rejtett pokolgép. A délnyugat-iráni Ahvázban robbantott pokolgépek közül a negyedik akkor lépett működésbe, amikor tűzszerészek éppen hatástalanítani akarták. A robbanások halálos áldozatai között gyerekek és nők is vannak és további hetvenen sebesültek meg.

A tartomány biztonsági ügyekben illetékes kormányzóhelyettese szerint a támadások célja az volt, hogy elijesszék az embereket a pénteki elnökválasztáson való részvételtől. A városban ugyanakkor nemrég erőszakos tüntetések zajlottak a térségben élő arabok és nem arabok arányának megváltoztatását célzó állítólagos tervek miatt.

A Huzisztán függetlenségéért kampányoló Ahvázi Népi Demokratikus Front tagadta, hogy az ő emberei állnának a robbantás-sorozat mögött, ugyanakkor úgy tudta, hogy egy másik arab csoport, az Ahvázi Forradalmi Mártírok Brigádja vállalta a merényletek elkövetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik