Nagyvilág

Elengedik a legszegényebb országok adósságát

Több tíz milliárd dollárnyi adósság elengedéséről állapodtak meg a hét legfejlettebb ország képviselői Londonban.

A világ legszegényebb országai által a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szemben felhalmozott, több tízmilliárd dollárnyi adósság 100 százalékig terjedő leírásában állapodtak meg szombaton Londonban a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot felölelő csoport (G8) pénzügyminiszterei – jelentette be a vendéglátó brit pénzügyminiszter, Gordon Brown. Brown – akinek hazája a Nyolcak soros elnöki tisztségét tölti be az idén – szombat délután elmondta: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank részvényes kormányai elé terjesztendő megállapodás értelmében a legszegényebb, erősen eladósodott országok csoportjának (HIPC) 70 milliárd dollárnyi adósságát törlik különböző szakaszokban.

A részletes adósságleírási terv potenciálisan kedvezményezett országcsoportjába a világ 38 legszegényebb országa tartozik. Ezeknek az országoknak az IMF-fel, a Világbankkal és az Afrikai Fejlesztési Alappal szembeni tartozása 55 milliárd dollár. Ebből az első szakaszban 18 ország összesen 40 milliárd dollárnyi adósságát törlik azonnali hatállyal; kilenc további ország összesen 11 milliárd dolláros tartozását a következő 12-18 hónapban írják le – mondta Brown.

A fennmaradó 11 érintett országnak is felajánlották a multilaterális pénzügyi szervezetekkel szembeni adósságok 100 százalékos leírását, arra az esetre, ha teljesítik a HIPC-kezdeményezés kritériumait, például felszámolják a határaikon belül dúló fegyveres konfliktusokat – mondta a brit pénzügyminiszter. A londoni G8-tanácskozásról kiadott közlemény megerősíti a Nyolcak elkötelezettségét a fejlődő országokat sújtó malária- és HIV/AIDS-járvány elleni tevőleges fellépés, főleg az évente milliókat elpusztító két kór elleni oltóanyag mielőbbi előállítása mellett.

A fejlett ipari országok a közlemény szerint erős ösztönzőt látnak abban a brit elképzelésben, amely szerint a G8-országok vásárlási előszerződéseket kötnének a gyógyszergyárakkal, garanciát vállalva arra, hogy ha meglesz a HIV/AIDS és a malária elleni védőoltás, azokból több százezer adagot megvásárolnak.

Brown a múlt héten, amikor először ismertette ezt a tervet, azt mondta: minden egy évnyi időnyereség a maláriaoltás előállításában egymillió ember életét mentené meg. A londoni G8-közlemény szerint a világgazdaságban az idén is robusztus növekedés várható, amelyet azonban hátráltatnak a magas olajárak. A Nyolcak felszólították az olajtermelő országokat, hogy további beruházásokkal segítsék elő az olajellátás stabilitását és a finomítói kapacitások bővítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik