Nagyvilág

Felajánlotta lemondását a bolíviai elnök

Bejelentette lemondását Carlos Mesa bolíviai elnök a fővárosban zajló tömegtüntetések hatására. La Paz városát valósággal megbénították az energiaágazat államosítását és az alkotmány reformját követelő demonstrálók.

A televízión keresztül szólt az országhoz a politikus, aki 20 hónapja vette át az államfői pozíciót. Mesa már korábban is felajánlotta a lemondását, de azt akkor a kongresszus nem fogadta el. Az egyelőre nem világos, hogy mostani lépésére miként reagálnak a honatyák.

A BBC jelentése szerint, ha a parlament el is fogadná a Mesa döntését, ez még nem jelentené a krízis végét, hiszen a politikus lehetséges utódjaként emlegetett Hormando Vaca Diez legalább annyira népszerűtlen.

A tüntetések múlt hónapban kezdődtek, miután a parlament elfogadott egy olyan törvényt, amely megadóztatná Bolívia földgáztartalékainak kiaknázásában érdekelt a külföldi cégeket. A demonstrálók az energiaágazat teljes államosítását követelik.

A hétfői napon a tüntetők megtámadták az elnöki palotát, és Mesát a biztonsági erőknek kellett kimenteniük. Nem sokkal később megjelent a televízióban az államfő, és bejelentette lemondását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik