Nagyvilág

Az amerikai kormányt bírálja az Amnesty

Az Amnesty International az éves jelentésében komoly vádakat fogalmazott meg Egyesült Államokkal szemben – írja a handelsblatt.de. A Guantanamo öbölben található börtönt a jelen kor Gulágjának nevezte a szervezet főtitkára.

Az Egyesült Államok az emberi jogok védelmének egyik élharcosának tekinti magát. Afganisztán és Irakban 50 millió embert szabadítottunk fel, és a szabadság illetve a demokrácia elterjedéséért küzdünk – mondta az amerikai elnöki hivatal szóvivője a vádakra reagálva.

A Guantanamo öbölben található fegyintézet a mai kor Gulágja. Azt jelképezi, hogy a nemzetközi jognak fittyet hányva tetszés szerint lehet valakit fogva tartani – mondta Irene Khan, az Amnesty főtitkára az éves jelentés bemutatásakor. Véleménye szerint a börtönt azonnali hatállyal fel kellene számolni és a fogva tartottakat pedig szabadon engedni.

Az amerikai kritikával kapcsolatban Khan elmondta, hogy a jelentésben szereplő tények magukért beszélnek. A dokumentumból kiderül többek között, hogy nem vizsgálták ki megfelelő mértékben az amerikaiak által vezetett iraki Abu Ghraib börtönben történteket, és így továbbra sem világos, hogy ott valóban bántalmazták e a foglyokat. Ha a Föld leghatalmasabb országa a jogállamisággal és az emberi jogokkal nem törődik, akkor így a többi állam is felhatalmazva érzi magát arra, hogy megsértse az emberi jogokat – jelentette ki a főtitkár.

Az Amnesty jelentésének nyilvánosságra hozatalával egy időben az amerikai polgárjogi mozgalom, az ACLU megismételte azokat a Newsweek által először leírt vádakat, amelyek szerint a guantanamoi börtön területén meggyalázták a Koránt. Az ACLU egy bírósági ítélet értelmében betekinthetett a bizonyos dokumentumokba, köztük az FBI számos kihallgatási jegyzőkönyvébe. Az egyik ilyen feljegyzés szerint a rabok már 2002 első felében bántalmazásokról és a Korán megszentségtelenítéséről számoltak be.

A Newsweek által megszellőztetett ügyet az amerikai kormány hevesen cáfolta. A Pentagon a heti lapot tette felelőssé a cikk hatására több iszlám országban kirobbant zavargásokért, amelyekben 17 ember vesztette életét. Nem sokkal ezután a Vöröskereszt is arról számolt be, hogy a Koránt a börtön területén valóban lehúzták a vécén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik