Nagyvilág

Az osztrákok ratifikálták az EU-alkotmányt

Az osztrák parlament a várakozásoknak megfelelően egy ellenszavazattal törvénybe iktatta az Európai Unió alkotmányát.

A képviselőház tagjai közül mindössze az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egy képviselője szavazott nemmel, aki már korábban kijelentette, hogy csak népszavazás után dönthetne a parlament az EU-alkotmány ratifikálásáról, ezért nem adja a voksát a törvénybe iktatáshoz. Az unió alapokmányának ausztriai törvénybe iktatása viták kereszttüzében zajlott, miután politikusok és alkotmányjogászok is amellett érveltek, hogy népszavazáson kellene szentesíteni a dokumentumot, és csak ezután lehetne ratifikálni azt.

Jörg Haider, a múlt hónapban megalakított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű párt elnöke bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, mivel az uniós alkotmány alapvetően módosítja az Osztrák Köztársaság alkotmányának az érvényét, ezért a testületnek állást kell foglalnia, hogy népszavazás nélkül érvényes-e a ratifikálás.

A politikus szerdára módosította az álláspontját, s közölte, hogy pártja egyelőre alkotmányjogászokkal tanulmányozza a kérdést, s képviselői igennel szavaznak a parlamentben. Az osztrák alkotmánybíróság a nap folyamán sietett leszögezni, hogy önállóan semmiféle kezdeményezést sem tesz az unió alkotmányának ratifikálásával kapcsolatban.

A Wolfgang Schüssel vezette Osztrák Néppárt (ÖVP), az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) és a Zöldek sem támogatták egy ausztriai népszavazás ötletét, mindhárom párt egy összeurópai népszavazást tartott volna támogathatónak. A ratifikálás után Ausztriában már nem lesz népszavazás az EU-alkotmány kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik