Nagyvilág

Spanyolország újabb amnesztiát hirdet feketemunkásoknak

A spanyol kormány hamarosan közel 700 ezer lakhatási engedélyt ad ki az országban törvénytelen tartózkodó és dolgozó bevándorlónak a hét végén bejelentett amnesztia-programja részeként.

Jesus Caldera munkaügyi miniszter közölte, hogy az intézkedés révén várhatóan 4 százalékkal emelkedik az állami társadalombiztosítás szolgáltatásait igénybe vevők száma. Ezidáig 672 ezer munkavállaló került ki a fekete gazdaságból, ennyi embert regisztráltattak munkaadóik a társadalombiztosítási irodákban.

Az olcsó külföldi munkaerő beáramlása az egyik döntő tényezője volt a gyors spanyol gazdasági fejlődésnek, mérsékelte az inflációs nyomást, elősegítette a fogyasztás bővülését és a munkanélküliség szintjének a tíz évvel ezelőtti 23 százalékról 10 százalékra történt mérséklődéséhez is hozzájárult.

Spanyolországban az elmúlt 15 évben hat hasonló amnesztia-programot hirdettek meg, és ezek jóvoltából a legálisan foglalkoztatott külföldiek száma a négyszeresére, 2 millióra bővült. A spanyol gazdaság dinamikus bővülésével egyidejűleg azonban folytatódott a törvénytelen bevándorlás is: a spanyol városokban 1,4 millióra teszik az illegális, megfelelő okmányokkal nem rendelkező bevándorlók számát.

Az amnesztiában most részesülők 21 százaléka ecuadori, majd őket a Romániából, Marokkóból, Columbiából érkezők követik. A regisztráltak 42 százaléka női munkavállaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik