Nagyvilág

Franciaország – ezúttal az USA mellett

Franciaország a Biztonsági Tanácsban az USA mellé állt, javasolja az Irak elleni szankciók felfüggesztését, akár visszatérnek Irakba az ENSZ fegyverzetellenőrei, akár nem.

Kedden, a Biztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Jean-Marc de la Sabliere francia ENSZ-nagykövet váratlanul bejelentette, hogy egyetért az Irak elleni pénzügyi és kereskedelmi szankciók azonnali felfüggesztésével, és nem szükséges várni a biztonsági tanácsi határozatra.

A diplomata az ENSZ fegyverzetellenőreinek mellőzésével is egyetért. Ezt eddig szinte csak az Egyesült Államok támogatta. Ők saját fegyverzetellenőreikben látják a megoldást. Korábban, a háború első heteiben, olyan hírek láttak napvilágot, mely szerint az Egyesült Államok a nemzetközi szervezet korábban Irakban járt szakértői közül toborozna fegyverzetellenőröket.

Colin Powell, amerikai külügyminiszter egy keddi talk-showban úgy nyilatkozott: Franciaország háborúellenes magatartása miatt újra kell értékelni a két ország kapcsolatának minden egyes részletét.

A francia ENSZ-nagykövet azt is indítványozta ugyanakkor, hogy egyelőre hagyják meg az ENSZ hatáskörében az iraki kőolajbevételeket és az ország importját ellenőrző “olajat élelmiszerért programot”.

Az oroszok kitartanak

Aligha derül ki, hogy mi mozgatja a Biztonsági Tanácsban kulcsszerepet játszó államokat, mindenesetre Oroszország, Párizzsal szemben kitart eredeti álláspontja mellett. Oroszország ENSZ-nagykövetének keddi nyilatkozata szerint Moszkva ragaszkodik a BT-határozatok betartásához, amelyek szerinte mind a szankciók felfüggesztését mind a feloldását ahhoz a feltételhez kötik, hogy az ENSZ ellenőreinek igazolják: Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei. Márpedig – a francia álláspont váratlan megváltozása miatt – erre egyre kisebb az esély.

Blix biztonsági garanciákat szeretne

Bár a keddi BT-ülés után világosság vált, hogy a háború megkezdésének pillanatáig tömegpusztító fegyverek után kutató ENSZ-ellenőrök visszatérésére egyre kevesebb az esély, Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a vezetője a biztonsági garanciák hiányának tudja be a fegyverzetellenőrzés felújítását..

Az UNMOVIC vezetője kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem kételkedik azoknak a szakértőknek az objektivitásában, akik az amerikai-brit koalíció megbízásából Irakban tömegpusztító fegyverek után kutatnak. Ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a világ és az iraki leszerelés ügyével már több mint tíz év óta foglalkozó Biztonsági Tanács olyan vizsgálatot és ellenőrzést akar, amely magán viseli a függetlenség jegyét, és amelyet olyan intézmény végez, amely az egész nemzetközi közösség felhatalmazását bírja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik