Közélet

Lázár János szerint a szocialista falunak nincs jövője, de vajon milyen jövő épül 61 milliárdból Mezőhegyesen?

Lázár János évek óta irányítja a mezőhegyesi ménesbirtok felvirágoztatását, mely a gazdaság modernizálása és a látványberuházások révén, 61 milliárd forintnyi közpénznek hála, teljesen átalakult. Jutott több mint hárommilliárd forint vízágyas tehénistállókra, egymilliárd forint lovaspályára, közel 300 millió büfére és több mint ötmilliárd egy szállodakomplexumra. De azt is láttuk, milyen a ménesbirtok árnyékában élni: miközben a fideszes politikus vezette alapítvány kezére átjátszott gazdaság egyre bővül és szépül, a város kiürül, a helyiek pedig tömeges elbocsátásokról számolnak be. Lázár János elismerte, hogy a 450 dolgozó közül 20–30 embert elküldtek a közelmúltban, de mint mondta, a robotizáció miatt kevesebb, azonban képzett emberre van szükségük, egy iPaddel dolgozó traktoros pedig ma már 500 ezer forintot keres. Ugyanakkor szerinte létrehozták Magyarország legjobb, profitorientált mezőgazdasági vállalatát.
  • Alább látható videónkban bemutatjuk, hogyan áramlott jelentős mennyiségű közpénz a gazdaságba, amíg állami kézben volt, majd pedig a Lázár János vezette közérdekű vagyonkezelő alapítvány kezébe került.
  • Interjút készítettünk Lázár Jánossal és mezőhegyesi lakosokat is kérdeztünk a birtok modernizálásáról és az azzal járó elbocsátásokról.
  • Összegyűjtöttük és bejártuk, mire fordították az adófizetők pénzét a Békés megyei birtokon. Bemutatjuk, milyen látványberuházásokra és szerelemprojektekre jutott még pénz a mezőgazdasági fejlesztések mellett.
  • Lázár Jánost pedig arról is megkérdeztük: a mezőhegyesi csupán egy a sok támogatott gazdaság közül, vagy akad némi lépéselőnye a fideszes kapcsolatai révén?
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik