Élő Közélet

Kormányinfó: háborúellenes akciótervről döntött a kormány, hosszabbítást kaphatnak a babaváró hitelesek

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Nem lezárt a csatlakozók listája a Patrióták Európáért csoporthoz

Gulyás Gergely nem tekinti lezártnak a csatlakozók listáját a Patrióták Európáért csoporthoz. A főpolgármester-választásra vonatkozó legfrissebb döntéssel – az összes érvényes fővárosi szavazatot újra kell számolni – kapcsolatban a miniszter azt mondta, az a feladata a választási szerveknek, hogy a lehető legnagyobb átláthatóság mellett számolják össze a szavazatokat, illetve úgy gondolja, hogy ha több mint 800 ezer szavazatot leadnak és 41 szavazatnyi különbség van, akkor a világon mindenhol ezt újraszámolnak.

A NATO-csúcsra utazik Orbán Washingtonba

Washingtonba a miniszterelnök a NATO-csúcsra utazik, és Gulyás szerint egy ilyen utazást is lehet olyan ügyekre használni, hogy a béke ügyét szolgálja. Azzal kapcsolatban, hogy miért titokban utazott Orbán Viktor Moszkvába, a miniszter jelezte: a kijevi, moszkvai és pekingi utat is a helyszínen hozták nyilvánosságra, a miniszterelnök minden esetben a tárgyalásokat követően az uniós vezetőket tájékoztatta, alapos tájékoztatást adott az útjáról, és arról, milyen lehetősége van az EU-nak arra, hogy hozzájáruljon a béketárgyalások minél előbbi megkezdéséhez.

Sikeresnek értékeli a soros EU-elnökség első hetét Gulyás

Hogyan értékeli a magyar uniós elnökség első hetét, kérdezték Gulyást, aki erre azt felelte, hogy sikeresnek értékeli, örül, hogy már egy hét eltelt belőle. Az otthonfelújítási programra vonatkozó kérdésekre, mivel még csak néhány napja indult a program, nem tudott konkrétumokat mondani.

Gulyás: Magyar Pétert nem úgy ismertük meg, mint valaki, aki igazat mond

Az elmúlt hetek és hónapok nyilatkozatai alapján Magyar Pétert nem úgy ismertük meg, mint valaki, aki igazat mond, fogalmazott Gulyás, aki ezt azzal példázta, hogy Magyar korábban azt mondta, hogy nem lesz EP-képviselő, majd mégis így döntött. A miniszter szerint nem kizárt, hogy ez a döntés a mentelmi jog miatt született meg.

Legfontosabb,hogy kezdődjenek beszélgetések arról, hogyan lehet eljutni a békéhez

Önkéntes alapon zajlik-e az Egészségablakhoz való csatlakozás, szólt a kérdés a kormányszivőhöz. Vitályos Eszter elmondta: egyelőre önkéntes alapon zajlik. Az újságírói kérdések között a köztévé következett, az újságíró arra volt kíváncsi, milyen eredményre számítanak Orbán békemisszióján.

Pontosan tudjuk, hol van a korlátja egy olyan ország befolyásának, amekkora Magyarország, de a legfontosabb az, hogy kezdődjenek beszélgetések arról, hogyan lehet eljutni a békéhez.

A miniszter szerint a cél, hogy béketárgyalások kezdődjenek, ehhez asztalhoz kell ültetni a feleket.

Békekezdeményezés a Patrióták Európáért?

A Patrióták Európáért nevezhető-e békekezdeményezésnek, kérdezték Gulyást, aki erre azt felelte, hogy a legfőbb kérdésekben összhang van a pártok között, ám az együttműködés hosszabb időre tervezett, mint ameddig a háború tarthat, és a legfontosabb, hogy szuveneritási kérdésben ugyanúgy gondolkodnak ezek a pártok.

Indul az Egészségablak

A kormányszóvivő beszélt az Egészségablak alkalmazásról is, a július 1. indulástól július 6-ig 504 lakossági foglalást regisztráltak az első öt napra. Vitályos Eszter ezt követően aktuális kormányzati fejlesztésekről beszélt. Jöhetnek az újságírói kérdések.

Döntött a kormány a babaváró kölcsönnel kapcsolatban is

Gulyás Gergely végül kijelentette: azt várják a fogyasztóvédelemtől, hogy minden érintett járatnál a légitársaságokat jelentős, fájdalmas bírsággal sújtsa.

A miniszter beszédét követően Vitályos Eszter elmondta, hogy a kormány döntött a babaváró kölcsönnel kapcsolatban is.

Azoknak a pároknak, akiknek 2024. július 1. után lejárna az ötéves időtartam és még nem született gyermekük, egy legfeljebb 2 éves hosszabbítást biztosít a kormány.

Ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, nekik az új határidő 2026. július 1. lesz. Ez a döntés a kormányszóvivő szerint több ezer családot indít.

A légiközlekedés helyzetéről is tárgyalt a kormány

A kormány tárgyalt a légiközlekedésben fennálló helyzetről is, és azt állapították meg, hogy a légiforgalom növekedésével együttjár az, hogy a nyári időszakban növekvő utasszám mellett előfordulhatnak késések, ez azonban nem ok a sokórás késésekre és különösen arra, hogy az utasok ne kapjanak meg minden információt ahhoz, hogy el tudják dönteni, mit tesznek a gép indulásáig, hangoztatta Gulyás.

Vitályos Eszter kormányszóvivő meggyőződött a helyzetről személyesen is, tette hozzá, és azt várják, hogy készítsenek akciótervet a helyzetről az érintett felek.

12 hatósági eljárás van folyamatban 12 járat kapcsán, ezek június 21. és július 1. közötti járok.

A miniszter leszögezte: meg vannak győződve arról, hogy vannak olyan járatkésések, amelyek esetén automatikusan fogyasztóvédelmi bírságot kell kiszabni.

Gazdasági döntések

Védelmi hozzájárulást kell fizetni a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek, jelentette be a miniszter. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetni, ami nem növelte a teljes állampapír-állományát. Megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és valutaátváltási illetéket vetnek ki. 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra viszont stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan. Az extraprofitadó mértéke változatlan marad idén.

Az üzemanyagárakról is tárgyalt a kormány, arra szólítják fel az energetikai vállalatokat, hogy a megállapodást, mely szerint a környező országok átlagáránál nem fizethetnek többet a magyar családok, tartsák be.

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

Az elmúlt hónapokban azt is tapasztalják, hogy politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vannak kitéve, hogy ők is álljanak a háborút támogató országok sorába, hangoztatta Gulyás, majd leszögezte, hogy nincs olyan zsarolás, ami arra kényszeríti hazánkat, hogy minden politikai lépéssel a háború mielőbbi végét kell szolgálni.

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány, az első lépés, hogy a háborús propagandával szeretnének szembeszállni pártoknál és médiumoknál is, ezért kötelezni fognak mindenkit, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá, ez a médiumokra érvényes.

Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a háborús propagandára érkező forrásokat „visszautalják a feladónak”, mondta.

Ezért ment Orbán Kínába

A háború gazdasági árát egész Európa fizeti meg, vélekedett a miniszter, ezért helyesnek tartja, hogy Orbán Viktor békemisszót indított. Gulyás szerint a nagy európai országokat háborús propaganda uralja. Ezt követően úgy fogalmazott, hogy

a háborús felekkel folytatott közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el.

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez, jelezte Orbán Viktor kínai útja kapcsán. Magyarország tudja, hol van a helye, hangsúlyozta, nincs konkrét béketervünk, biztos abban a magyar kormány, hogy ezt csak a felekkel együttműködve lehet kidolgozni.

Olvasói sztorik