Közélet

Magyarország milliárd eurós hitelt nyújthat Észak-Macedóniának, miután Orbán szövetségeseit újraválasztották

Robert ATANASOVSKI / AFP
Robert ATANASOVSKI / AFP

Az egyelőre be sem iktatott észak-macedón kormány egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt készülhet felvenni Magyarországtól, miután a májusi választásokon újra hatalomra került a Fidesz szövetségese, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet, azaz a VMRO párt – írja a 444 helyi sajtóinformációk, egyebek mellett a Fokus lap név nélkül több forrásból alátámasztott értesülései alapján. A hitelfelvételt – amiről a Magyar Narancs már korábban értesült – hivatalosan még nem erősítették meg, a VMRO alelnöke azonban azt elárulta, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező.

A 444 azt írja, mindez alapján Magyarország tűnik esélyesnek a szerepre, és valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező. Ezt a lap szerint többek közt alátámasztja a magyar külpolitika Balkán-fókusza, a NER-cégeket támogatni próbáló magyar „kifektetések” politikájának meghirdetése, és a kormány balkáni politikai szövetségeseinek eddigi támogatása.

Ha az értesülés pontos, akkor a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar külföldi hitelkihelyezés van készülőben.

A VMRO a Fidesz közeli szövetségese Észak-Macedóniában, tíz éven keresztül a párt miniszterelnöke volt az a Nikola Gruevszki, akit magyar diplomataautókkal menekítettek ki az ellene folyó eljárások elől 2018-ban, azóta pedig menekültként él Magyarországon. A volt kormányfőt távollétében összesen tizenkilenc év börtönre ítélték külön ügyekben sikkasztás, illetve hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés miatt, de a magyar kormány rendre megtagadja a kiadatását.

A májusi macedón elnök- és parlamenti választáson a populista jobboldal elsöprő győzelmet aratott. A VMRO-DPMNE pártszövetség 45 százalékot szerzett, ezzel letaszítva a kormányról a hét éve kormányzó, gazdasági gondokkal és korrupciós ügyekkel terhelt szociáldemokratákat.

Kapcsolódó
Politikai földrengés Észak-Macedóniában: kettős győzelmet aratott a nacionalista ellenzék
A Budapesten menedékjogot kapott volt kormányfő, Nikola Gruevszki által korábban irányított párt lett a parlamenti választások relatív győztese Észak-Macedóniában. Így szinte biztos, hogy a jobboldal kerülhet hatalomra Szkopjéban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik