Közélet

Nem kíván hazatérni Svájcból, miután jogerősen elítélték az élettársa unokáinak zaklatása miatt

„Sem a magyar, sem a svájci hatóságokkal nem kíván kapcsolatba kerülni” – mondta a bírósági szóvivő, mit mondott korábban a vádlott.

Habár jogerősen elítélték D. Istvánt, a rendőrség mégsem tudja letartóztatni a 84 éves, élettársa unokáit szexuálisan zaklató magyar férfit, ugyanis Svájcban él és svájci állampolgársággal is rendelkezik, írta a Blikk.

A rábagyarmati születésű idős férfi 2021-ben került bűnügyi felügyeletbe, aminek részeként személyesen kellett jelentkeznie a rendőrkapitányságon. Az ellene hozott ítélet szerint 2018-ban ismerkedett meg későbbi élettársával, nyaranta a nő Vas megyei házban laktak, télen pedig D. svájci lakásában. Magyarországon megesett, hogy hétvégente a nő elsős és óvodáskorú lányunokái velük voltak, amikor is előfordult, hogy D. egyedül volt velük, meztelenre vetkőzött, és simogatta a lányokat.

A Blikk információi szerint a gyerekek akkor beszéltek először a történtekről, amikor a családból kiemelték őket és nevelőszülőkhöz kerültek, akik feljelentették a férfit. A lap szerint a gyerekek jelenleg gyermekotthonban élnek, apjuk új életet kezdett, időnként látogatja meg őket.

Dr. Tóth András Imre, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője arról beszélt a Blikknek, hogy D. István két éve telefonon azt mondta, átvette a bírósági iratokat, de az idézésre nem megy el, és Magyarországra sem tér vissza, mert letartóztatnák. Ezután nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, nemrég azonban levették a rendőrség oldaláról, mivel habár jogerősen elítélték, de jelenleg nem tartózkodik Magyarországon.

„A Körmendi Rendőrkapitányság január 16-án ismételten felvette vele a kapcsolatot a svájci vezetékes telefonján. A vádlott kijelentette, nem hajlandó Magyarországra utazni mindaddig, míg büntetőeljárás van ellene folyamatban, hiába küldenek részére idézéseket. Sem a magyar, sem a svájci hatóságokkal nem kíván kapcsolatba kerülni” – mondta a bírósági szóvivő a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik