Élő Közélet

Orbán: Az újabb győzelem kapujában állunk, a jövő héten felállítjuk a mozgósítás világrekordját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Lánchíd pesti hídfőjétől indult, és a Margitszigetre érkezett a tizedik Békemenet. Orbán Viktor beszédében egyetlen szót sem vesztegetett az önkormányzati választásra, kizárólag arról beszélt, hogy a béke az EP-választás tétje, így azt lényegében élethalálharcnak állította be. A miniszterelnök azt mondta, ott állnak a győzelem kapujában, de a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel, mert a politikában nincs papírforma-győzelem.

„Hajrá magyarok, hajrá béke! Mi mást várhatnánk még?”

— mondta mosolyogva egy menetelő hölgy a híd lábánál arra a felvetésre, hogy várja-e Orbán Viktor beszédét (ami most már biztos, hogy nem kezdődik el az előre eltervezett időben, három órakor). „A világ fele a békéért küzd, legalábbis a jobbik fele. Önnek már csak a nagyszülei mesélhettek a háború borzalmairól” — tette hozzá.

Induljon a banzáj

Szól az Induljon a banzáj, az eső megint eláll, süt a nap, a tömeg pedig érkezik lassan. A színpad előtti rész kezd megtelni.

Aligha kezdünk időben, a tömeg vége 15-20 perc múlva érkezik a rétre.

Kubatov bizalmasa koordinál

A Békemenet ezúttal Kindlovits Máté felvezetésével haladt a rakparton, a hídon, majd ért a Margitszigetre. Kindlovits Kubatov Gábor bizalmasa, korábban is feltűnt határozott koordinátori munkájával. Ezúttal hol az újságírókat terelte el a menet elől, hol Bayer Zsoltékat instruálta, hogy markolják a Békemenet-molinót.

Gigantikus magyar zászló

A Margit-híd korlátjaira gigantikus magyar zászlót feszítettek ki abból az irányból, ahonnan a menet érkezik. Szemből viszont sok ponton csak a piros-fehér látszik a híd feléig kifeszített lobogón. Így akár az árpásávokat is eszünkbe juttathatja.

Varga Jennifer / 24.hu

Nem fogunk újdonságot hallani Orbántól

Arra a kérdésre, hogy várja-e Orbán Viktor beszédét, egy narancsárga inges úr azt válaszolta, hogy nem fogunk újdonságot hallani, ez csak egy lesz a beszédek hosszú sorában, ugyanis régóta tudjuk, miről beszél a miniszterelnök. Az EP-választás kapcsán el fogja mondani, hogy miért fontos, hogy ott is mi —tehát a Fidesz — legyünk többségben, másrészt mi ehhez kevesek leszünk — mondja —, de beszél majd arról is, és ez a legfontosabb, hogy miért kell azonnal elérni a békét.

A tömeg megérkezett

Orbán beszédének helyszínére. A műsort a Hír TV műsorvezetője konferálja fel. Európa legnagyobb Békemenete, mondja a műsorvezető.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A menet legvége

az Országház előtt halad el, miközben az eleje már a margitszigeti nagyréten felállított színpadhoz érkezett.

Elcsattant egy pofon a Margit hídon

A Margit hídon apró atrocitás történt. Egy nő a békemeneten kívülről azt kiabálta a résztvevőknek, hogy hiábavalóságokat követnek. Lehurrogták, egy pofont is kapott. Ria-ria Hungária, zúgott a válasz.

A menet hátsó harmadán

az emberek felett magasodó zászlóerdő látványát egy hatalmas német zászló dominálja, csak egy, habár alacsonyabban lobogó magyar közelíti meg méretben.

És a két ország között az utóbbi időben megszokottá vált diplomáciai ellenségeskedést tekintve kicsit meglepő, de van egy szintén nem a legkisebbek közé tartozó svéd zászló is.

Ima

Egy férfi az alagút előtti placcnál buzgalomból kétnyelvű imarészletet osztogat, a nyomtatott lapon linkekkel ellátva. „Mária a Béke Királynője üzenete Medjugorje április 25, 2024 Drága Gyermekek! Veletek vagyok, hogy elmondjam, szeretlek benneteket és imára buzdítsalak titeket, mert a Sátán erős és ereje minden nappal növekszik a halált és gyűlöletet választók által” — írja a szöveg.

24.hu

Árad vs. apad

Árad a Tisza – kiábálja valaki a menetnek oldaról Magyar Péter híveként. A Békemenet hangos válasza: Apad a Tisza!

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A menet vége

nemsokára áthalad a hídfő alatti alagúton, ami előttről indult az eleje egy óra után valamivel. A séta néha meg-megáll egy időre a tömeg hátsó fertáján.

Halad a menet

A menet eleje lassan eléri a Jászai Mari teret. Sokan a Margitszigeten csatlakoznak, vagy már ott vannak – derül ki a menetbeli beszélgetésekből.

A menet látványa is rengeteg embert leköt

A budai hídfőn nehéz odaférni azok közé, akik a magasból szemlélik, fotózzák, élvezik. Köztük meglehetősen sok turista is van, egy úr azt mondja, csak lejött megnézni, és sokan vannak, akik inkább még nem csatlakoztak a hosszú meneteléshez az Orbán-beszédig, egyelőre megelégednek a látvánnyal.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hömpölyög

Ismét hét ágra süt a nap, kicsit éget is. A menet így ballag egyelőre törpelépésben a Margitsziget felé. Sűrűn hömpölyög az embertömeg, egész szélességében kitölti az utat a rakparton.

Az utóbbi évek legnehezebb választása jöhet a Fidesznek?

Egy terepmintás baseballsapkában, ingben és farmerkabátban megjelent idős úr és felesége szerint elképzelhető, hogy a Fidesz akár 45, vagy még alacsonyabb százalékot kap az EP-választáson. Viszont simán lehet az is, hogy a valaha volt legnagyobb győzelem sül ki belőle, mert szerintük rendkívül elmérgesedett a helyzet külföldön, a Nyugaton pedig csak a kavarás megy, és nincsenek felkészülve a ránk leselkedő fenyegetésekre. Az úr szerint a fiatalok nem tapasztalták az „ellenforradalmi időket”, utalt ezzel a rendszerváltás előttre, ezért meg kell védeni őket a fokozódó nemzetközi helyzettől.

Elindult a menet

Indul a Békemenet, miközben kisütött a nap. Itt van Fásy Ádám, Stefka István, Fritz Tamás, Csizmadia László is. Irány a Margitsziget! Vannak elől olaszok, litvánok is.

Mohos Márton / 24.hu
Olvasói sztorik