Élő Közélet

Orbán: Az újabb győzelem kapujában állunk, a jövő héten felállítjuk a mozgósítás világrekordját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Lánchíd pesti hídfőjétől indult, és a Margitszigetre érkezett a tizedik Békemenet. Orbán Viktor beszédében egyetlen szót sem vesztegetett az önkormányzati választásra, kizárólag arról beszélt, hogy a béke az EP-választás tétje, így azt lényegében élethalálharcnak állította be. A miniszterelnök azt mondta, ott állnak a győzelem kapujában, de a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel, mert a politikában nincs papírforma-győzelem.

Jó szar volt, csak az első kettőt-hármat kellett volna meghívni a köztévés vitára

Lassú, álmosító volt a köztévé listavazetők közötti vita, nem kellett volna meghívni 11-et csak az első kettő-három jelöltet — mondta tudósítónknak egy menet elejénél várakozó kockásinges férfi. A mellette nemzeti színű karszalagban álló barátja azzal viccelődött, hogy a 24.hu-nak nem szabad ezt mondani, hanem azt kellett volna, hogy remek volt. Komolyra fordítva a szót, ő nem nézte, de mindenki azt mondja, hogy szar volt a vita. Egy harmadik úr azt mondta, hogy ő csak Deutsch szerepléséről látott kivágott részleteket, ezért erről nem nyilatkozna. Aztán egyből arról kezdett beszélni, hogy őszintén szólva semmire sem kíváncsi, amiben Magyar Péter megjelenik, mert egy emberi nulla, aki odapiszkított az asztalra, ahonnan evett, és azért kezdett most politizálni, mert megsértődött.

Egy harmadik férfi szerint a köztévés műsor nem tette lehetővé, hogy rendes vita alakulhasson ki, Deutsch azokat a szlogeneket ismételgette, ami a ma megjelent tábor megerősítéséhez kellett, és végül is ezt elérte.

Jönnek a sztárok

Deutsch mellett megérkezett Semjén Zsolt, Bayer Zsolt és Bencsik András is. Interjúk, szelfik, mosolyok.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Magyar Péter szektás, mi nem vagyunk azok”

„Magyar Péter szektás, mi nem vagyunk azok.” Újra beszélgetünk a résztvevőkkel. A 24.hu kameráját látva egy férfi szólít meg minket, be is kóstol.

Mi nem fogunk megverni Titeket. Nem lesz semmi bajotok. Mi elviselünk Titeket.

Kiderül gyorsan, hogy Magyar Péterre céloz, akinek az egyik tüntetésén a Hír TV munkatársát pécézték ki, igaz, bántódása nem esett. A férfi szerint Magyar Péter követői szektások. Visszakérdezünk, a fideszesek nem azok?

Dehogy vagyunk! Hát az vagyok?

Szerinte 300 ezren lesznek a meneten.

Elállt

Ismét elállt nagyjából az eső, a borongós felhők viszont egyre nagyobbak a Duna felett. Az időjárásjelentések egyébként a jégesőt sem zárják ki.

Mohos Márton / 24.hu

Szentkirályi Alexandra a budai hídfőnél gyülekezik

Sűrűsödik a tömeg, ezzel a csoportokat vezető településtáblák, zászlók erdeje is. A csapatok lassan haladnak felsorakozni menetirányba a hivatalos kezdőponthoz. Nemsokára, valamivel egy óra előtt Szentkirályi Alexandra, a párt főpolgármester-jelöltjének vezényletével is csoportosulni kezdenek a békeakarók a híd budai hídfőjénél.

Mohos Márton / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elégedetlenséget szült a köztévé vitája

Két kormánypárti szimpatizáns osztotta meg a véleményét a csütörtöki műsorról a 24.hu tudósítójával. Egyikük főleg a köztévét hibáztatta. A kormánypárti hölgy szerint óriási hiba volt beengedni ennyi ellenzékit a tévébe, de az igazi baj az volt, „hogy össze-vissza hazudoztak, és nem tette őket helyre senki.” Ez szerinte szervezési hiba volt, a két műsorvesető, szerinte puha és „tejbetök volt”, mert szerintük nem tették helyre a rágalmazásokat.

Szörnyű volt hallgatni ezt a sok hazugságot. Volt ismerősöm, aki ki is kapcsolta, nem is egy. Én végignéztem, és egyértelműen Deutsch Tamás volt a legfelkészültebb, ő elmondta, mit akar a Fidesz Brüsszelben. De azt sajnálom, hogy nincsenek jobb műsorvezetők a tévében, akik kézben tudnának tartani egy ilyen műsort

– mondta.

A másik békemenetelő ehhez azt teszi hozzá, hogy Dobrev Klárát már az első percben le kellett volna állítani és kiküldeni, amikor elkezdte szidalmazni a köztévét.

Deák, Bohár, Huth

A korlátnál összegyűlt egy megafonos elemzői csapat is, Deák Dániel narancsárga pólóban, Bohár Dániel pedig fehér ingben érkezett. Az előbb egy nagyobb csoport is érkezett fotózkodni, beszélgetni hozzájuk.

Mohos Márton / 24.hu

Közben Huth Gergely szól a hangszórókból, és a békemenet alulról szerveződő, demokratikus mivoltáról, a séta menetrendjéről beszél, és köszönti Pataki Attilát is, aki már az első meneten is ott volt. Huth megszólalásai közt halk, kellemes citera és népzene szól a hangfalakból.

A Fidesz bűneit festették fel a békemenet útvonalára a DK ifjúsági szervezetének aktivistái

Tájékoztató feliratokat festettek fel a Demokratikus Lendület (DEL), a DK ifjúsági szervezetének aktivistái a Békemenet útvonalára, hogy emlékeztessék a résztvevőket a kormány bűneire. Többek között a „Pedofidesz”, a „Sulyok Tamás bűnöző” és a „Stop akku” feliratokat írták fel az aszfaltra. Az akció közben háromszoros túlerőben igazoltatták őket a rendőrök, és egy órán keresztül 6-7 villogó rendőrautóval vették körbe a helyszínt. A végén megállapították, hogy sem károkozás, sem szabálysértés nem történt, de a festéket elkobozták.

A DK fiataljai a tájékoztató akciójuk során lemosható és környezetbarát festéket használtak – írják közleményükben.

Humormorzsa rovat

Két férfi beszélgetése a menet elején.

‘-Jó napot!

– Jó napot!

-Melyik állatfajhoz tartozik?

-Én?!

– Szóval mindegyikhez!

– Én?!!

– Szóval maga egy genderállat!’

Közben kisüt a nap, elállt az eső. Néhányan tapsoltak az örömteli természeti fejleménynek.

Momentumos meglepetés

Az előbb a téren meglepetésszerűen elhaldt egy kisbusz, ami plakátokon és hangosbemondón a Momentum európai parlamenti kampányát hirdette. Nem igazán váltott ki reakciót a fideszes magtáborból.

Esik

El kezdett esni az eső, a gyülekező menet eleje benyomul a híd alatti alagútba, majd a túloldalon megáll az MTA előtt. Egyre jobban esik.

Mohos Márton / 24.hu

Huth Gergely köszönti az egybegyűlteket

A Lánchíd pesti hídfőjénél lassan gyűlnek a menetelni érkezők, egy kockásinges idős úr az előbb instruált egy fotózkodó csoportot, hogy hogyan követeljék majd a békét menet közben. Kezdés óta sorakoznak viszont a zászlókat és más nemzeti piperecikkeket áruló standok. Kapható kulcstartó, nemzeti trikolóros esernyő, és ha valaki éhes maradt volna, még perec is. Egy idősebb hölgy váratlan megoldást választott, és teregetőről árulja a magyar és székely zászlókat. De van a magasban már ausztrál lobogó is, több úr cowboy-kalapban jelent meg, és természetesen sok kistelepülést hirdető tábla van, Nagyatádtól Érdig, és már lobognak a CÖF-zászlók is. Az előbb Huth Gergely kormánypárti médiaszemélyiség másodszor köszöntötte az egybegyűlteket.

Lesz-e eső, vagy sem?

Az előttünk lévő órák nagy kérdése az időjárás, hogy esik-e majd az eső, vagy sem. A hangosbemondón arról tájékoztatták a gyülekezőket, hogy a menet a molinóval az élen a Lánchíd alól indul majd el, várakozni itt fenn a téren, a járdán és a parkban lehetséges addig.

Kapcsolódó
Zivatar moshatja el a békemenet gyülekezőjét
Viharos, esős idő jön, de délutánra elállhat.

Két óra álldogálás

Gyülekeznek a kormánypárti szimpatizánsok a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az eső és zivatar réme úgy tűnik, nem tántorította el a békemenet legelkötelezettebb résztvevőit, akik még két órán át álldogálnak a Széchenyi téren, amíg elindulnak a Margitszigetre, ahol Orbán Viktor 15 órától mond beszédet.

A tömeg elvonul a rakparton a Parlament épülete előtt, majd a Jászai Mari téren fordul rá a Margit hídra, és onnan megy be a szigetre.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A jubileumi menet programja

A tizedik békemenetet rendezi meg ma a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA). Az előző kilenc menetről egy nagyobb összefoglaló cikket írtunk, amit itt lehet olvasni. 

A szombati menet várható programja:

  • 11:00 Gyülekező a Lánchíd pesti hídfőjénél
  • 13:00 A Békemenet elindul a Széchényi tér – idősebb Antall József rakpart – Jászai Mari tér – Margit híd – Margitsziget útvonalon.
  • 14:00-14:40 A Békemenet megérkezik a Margitsziget Alsó-nagyrétre
  • 15:00 Színpadi program, beszédet mond Orbán Viktor
Olvasói sztorik