Közélet

Szijjártó átvette a fehérorosz válogatott mezét, miután felháborodott, hogy az orosz érdekek kiszolgálójának tekintik

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook
A külügyminiszter arra kérte Fehéroroszországot, amely megengedi Oroszországnak, hogy saját területéről támadja az ukránokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy „véget érjen a háború Ukrajnában, hogy érjen véget a szenvedés".

Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter megköszönte „a békére való törekvésben való közös megértést” fehérorosz kollégájának Minszkben, és arcán széles mosollyal átvette a fehérorosz futballválogatott mezét, vette észre a 444.hu. Szijjártó mindössze egy nappal korábban, amikor egy nagykőrösi lakossági fórum után a külügyminisztérium ellen elkövetett orosz kibertámadásokról kérdezték újságírók, hevesen tiltakozott az ellen, hogy az orosz érdekek szánt szándékú kiszolgálóinak állítják be őt és kollégáit.

Emlékeztetőül, 2022 februárjában Fehéroroszország megengedte, hogy az orosz hadsereg a területükről indítson offenzívát az ukránok ellen, az orosz légierő máig a légterükből repülhet Ukrajnába támadásokat végrehajtani, és más katonai felszerelések mellett 2023-óta orosz atomfegyvereket is tartanak az országban. Az Európai Unió régóta számos szankciót tart fenn Fehéroroszország ellen, amelynek messze legszorosabb szövetségese Vlagyimir Putyin Oroszországa, és amelyet gyakran neveznek „Európa utolsó diktatúrájának” is.

Szijjártó mindezen tények ellenére arról beszélt minszki hivatalos útján, hogy

mindkét ország az ukrajnai háború szomszédságában él már több mint két éve, és így nap mint nap szembesül annak drámai következményeivel.

Azt is mondta, hogy „mi, magyarok nagy árat fizettünk az Ukrajnában zajló háborúért már eddig is, függetlenül attól, hogy ez egyáltalán nem a mi háborúnk. Magyarország célja egyértelmű: ki akarunk maradni a szomszédban zajló háborúból”.

A magyar külügyminiszter szerint a békéhez vezető út tűzszünettel kezdődik és béketárgyalással folytatódik, ezért arra kérte fehérorosz kollégáját, hogy országa tegyen meg mindent, hogy „véget érjen a háború Ukrajnában, hogy érjen véget a szenvedés, érjen véget az értelmetlen öldöklés”.

Szergej Alejnyik azért ajándékozta meg kollégáját a mezzel, mert a fehéroroszok Magyarországon játszhatják az Eb-sejejtezőiket, ahogy a klubcsapataik is a nemzetközi kupameccseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik