Közélet

Maruzsa szerint ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztés indult el 2018 óta

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Csaknem ötezer helyszínen mintegy ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztési beruházás indult el 2018 óta – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy iskola-felújításhoz kapcsolódó ünnepségen szerdán a Fejér megyei Kulcs településen. Maruzsa ugyanakkor azt sem hallgatta el az, hogy

2022-től a kormánynak több fejlesztést fel kellett függeszteni.  Az államtitkár reméli azonban, hogy hamarosan azok is újraindulhatnak.

Az MTI tudósítása szerint az államtitkár arról is beszélt, hogy amiért 2030-ig minden évben biztosított lesz a pedagógusok béremelése „az Európai Bizottsággal együttműködésben”. Hozzátette, az idei átlagosan 32,2 százalékos emelés után a következő években újabb emelések jönnek.

Maruzsa számszerűsítette is a dolgot: közlése szerint idén 340 milliárd forintot fordítottak béremelésre a köznevelésben és a szakképzésben, és megkapták az Európai Bizottságtól az uniós hozzájárulás első részletét is, ami 184 milliárd forint. Ez a 2024-re tervezett összeg 54 százaléka. Hozzátette, a teljes bérfejlesztési program 2030-ig 5625 milliárd forintot igényel, amihez az Európai Unió 700 milliárddal járul hozzá.

Tavaly a DK-s országgyúlési képviselő, Vadai Ágnes írásbali kérdéssel kérte ki az Országgyűléstől a befagyasztott beruházások listáját. A 270 felfüggesztett beruházást tartalmazó, tavaly júniusban nyilvánosságra hozott tételes listán számos iskolafejlesztési program is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik