Közélet

A magyar egyetemek alapítványokba való kiszervezését méltatta az alelnökjelölti címre esélyes amerikai szenátor

STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok tanulhatna Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől – jelentette ki J. D. Vance republikánus szenátor, aki a pletykák szerint esélyes arra, hogy Donald Trump alelnökjelöltje legyen az idei elnökválasztás során. Vance jó példának nevezte többek között az egyetemek alapítványokba való kiszervezését.

A CBS televízió vasárnapi Face the Nation című műsorában a műsorvezető úgy vezette fel a témát, hogy Orbán „átvette az irányítást az egyetemek felett” és olyan közalapítványokba szervezte ki azokat, amelyeket a szövetségesei vezetnek, valamint újraírta az alkotmányt, semlegesítette a bíróságokat és megpróbálja ellenőrizni a médiát. „Ön is ezt szorgalmazza az Egyesült Államokban?” – hangzott el a kérdés Vance számára.

A politikus erre úgy válaszolt: teljesen észszerű dolog az, hogy az adófizetők valamilyen módon befolyásolni szeretnék az adókból fenntartott egyetemek működését. Orbán „hozott néhány okos döntést, amelyből tanulhatnánk az Egyesült Államokban” – tette hozzá Vance, aki szerint az amerikai egyetemeket „baloldali” alapítványok irányítják az adófizetők helyett, és erre jó megoldás a politikai döntés.

A CBS megemlíti, hogy Vance, akinek memoárját 2020-ban megfilmesítették, nemrégiben találkozott a magyar miniszterelnökkel, amikor Orbán Donald Trump floridai otthonában járt. Vance akkor azt mondta, Orbán azért közeledik Kínához, mert az amerikai vezetők nem hoznak okos döntéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik