Közélet

Listavezető lett Olaszországban a Gyorskocsi utcában fogvatartott aktivista, de szavazni sem engedik majd

MTI
MTI

Újabb jogsértésnek számít, hogy a Magyarországon fogva tartott olasz Ilaria Salis nem szavazhat a budapesti börtönben a júniusi európai parlamenti választásokon, melyeken az olasz baloldal jelöltjeként viszont indul – hangoztatta Roberto Salis, a nő apja az olasz sajtóban.

Roberto Salis kijelentései szerint lánya jelezte, hogy szavazási jogával kíván élni az EP-választásokon. A budapesti Gyorskocsi utcai börtönben azonban azt a választ kapta, hogy mivel külföldi állampolgár, nem tudják neki biztosítani a szavazás lehetőségét. A tizenöt hónapja előzetes letartóztatásban levő nő Olaszország budapesti nagykövetét értesítette, megoldást sürgetve.

Az emberi jogok világos megsértése zajlik, amelyre az olasz kormánynak kell megoldást találnia

– hangoztatta a nő apja Roberto Salis.

Felhívását támogatja a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS), amely Ilaria Salist listavezetőként jelölte a politikai formáció északnyugat-olaszországi választási körzeteiben. Az AVS közlése szerint az Olasz Baloldal (SI) vezetője, Nicola Fratoianni kedden, a Zöldek főtitkára, Angelo Bonelli jövő hétfőn látogatja meg Ilaria Salist a budapesti börtönben.

A bíróság március 28-án elvetette a védelem kérelmét azzal kapcsolatban, hogy a nő börtön helyett budapesti házi őrizetben tölthesse az előzetes letartóztatás idejét. Salis ügyvédei fellebbeztek, erre kedden születik döntés.

Az antifa aktivista nőt azzal vádolják, hogy társaival Budapesten utcai támadásokban vett részt, több esetben súlyos testi sérülést okozva. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik