Közélet

Aggteleken találkozott újra magyar megmentőivel a törökországi barlangból kimentett kutató

DHA (Demiroren News Agency) / AFP
DHA (Demiroren News Agency) / AFP
Aggteleken gyakorlatozott Mark Dickey neves amerikai barlangkutató is.

Magyarországon találkozott ismét Mark Dickey neves amerikai barlangkutató azzal a magyar mentőcsapattal, akiknek az életét köszönheti, ő is részt vett ugyanis a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentőgyakorlatán, Aggteleken. Az ötnapos workshopon nyolc ország több mint 120 szakembere vett részt, ahol különféle feladatokon keresztül osztották meg egymással mentési módszereiket, tapasztalataikat a csapatok.

Köztük volt Dickey is, aki azokkal együtt vett részt a gyakorlatokon, akik tavaly az ő megmentésében is segédkeztek.

Összegyűlt egy nemzetközi mezőny csakúgy, mint Törökországban is, ahol mindenki együtt dolgozott, hogy megmentse az életem. Most újra összejöttünk, és készülünk a következő esetre

– mondta el a férfi az RTL-nek.

Dickey még tavaly szeptemberben rekedt a dél-törökországi Morca-barlangban, ahol kilenc napot töltött. A férfi egy nemzetközi expedíció során szeptember 2-án gyomorbélrendszeri vérzést kapott, és 1040 méteres mélységben rekedt. Kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyt, amelyben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vettek. Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-he2, gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát. A sikeres kezelésnek köszönhetően a 40 éves férfi képes volt lábra állni, ezáltal alkalmassá vált arra, hogy kihozzák a barlangból.

Kapcsolódó
Improvizált intenzív ezer méteres mélységben – így mentették meg a magyar barlangi mentők Mark Dickey-t
A magyar csapat 36 órát töltött a mélyben alvás nélkül, több mint 50 leszállást hajtottak végre a barlangba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik