Közélet

Ujhelyi István: Magyar Péter megborítja az ellenzéki oldalt

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd
Valamint: „A magyar társadalom ráunt mindannyiunkra.”

Az a rossz hírem van az ellenzéki oldal minden jelenlegi csillagának, hogy nem tudunk mi lenni, akik pusztító tűzként ezt a rendszert elsodorjuk. De, ha féltékenységből, politikai számításból akadályozzuk azt, hogy a tömegek valakit megemeljenek – és nem egy embert, hanem egy jelenséget –, akkor óriási hibát követünk el.

Ezt Ujhelyi István EP-képviselő nyilatkozta a TV13nak adott interjújában. (Ujhelyi az MSZP-ben futott be politikai karriert, 2014 óta őrzi brüsszeli mandátumát, egészen a 2022-ben bekövetkezett kilépéséig a Magyar Szocialista Pártot képviselte az Európai Parlamentben, az MSZP-DK delegációját vezette, 2022 óta független EP-képviselő.; korábban, 2002–2014 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, emellé 2010–2014 között az Országgyűlés alelnöke is.)

Bánó András és Bolgár György kérdéseire felelve Ujhelyi beszélt Magyar Péterről:

„Magyar Péterben egy esélyt látok. Nem személyesen benne, de a mostani helyzetben, amely olyan turbulenciát és egyfajta pusztító tüzet hozhat, amire az elmúlt tizennégy évben nem láttam alkalmat. (…) Ami most zajlik az elmúlt másfél hónapban, az a 2010 év utáni Magyarország legnagyobb esélye arra, hogy elérjünk valami változást. Például abban, hogy a rendszeren belül is elgondolkodnak: szabad-e ezt a rezsimet még kiszolgálni.”

Szót ejtett arról is, hogy szerinte Magyar megjelenése hogyan hat a parlamenti ellenzékre.

A következő két év legnagyobb kérdése, hogy Magyar Péter megjelenése mennyire tudja megborítani az ellenzéki oldalt – mert meg fogja – és, hogy ebből ki tud-e jönni egy olyan megoldás, amely 2026-ban Orbánék leváltásához fog vezetni. (…) A magyar társadalom ráunt mindannyiunkra.

Történelmi (rendszerváltásos) párhuzamot von:

„A nyolcvanas években, amikor az állampárt megdőlt, akkor nem a lakitelki sátornak volt köszönhető a változás, hanem a reform-szocialistáknak, akik azt mondták: ez így nem mehet tovább.”

Készült zanza a beszélgetésről, íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik