Közélet

Mindkét sugárterápiás készülék meghibásodott a győri kórházban

MTI Fotó: Krizsán Csaba
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Győrben mindkét sugárterápiás készülék meghibásodása miatt napok óta nem tudják a daganatos betegeket sugárral kezelni, írja a Telex. 

A lap egy korábbi adatra hivatkozva azt írja, naponta mintegy százötven daganatos beteget kezelnek a készülékeken. A lineáris gyorsítókat 2015-ben üzemelték be, tehát nem egészen tíz évesek.

A Telex egyik olvasója arról számolt be, hogy a feleségénél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Sugárkezelés, kemoterápia, majd műtét vár rá. Mikor elkezdődött a sugárkezelés, már mondták a betegek, hogy az egyik gép két-három hete nem működik. A megmaradt egy gépre volt, hogy több mint 20 ember várt, akár másfél-két órát, de ez a gép is folyamatosan leállt a kezelések közben.

A betegeknek állítólag azt mondák, panelhibás a készülék és a két gép javítása százmilliós nagyságrendet jelent, de arra most nincs pénz. A Telex úgy tudja: azokat a betegeket, akinél a kezelés nem halasztható, úgy tudjuk, Szombathelyre irányítják. Csakhogy akkora tömeget, mint amennyit Győr ellát, a Vas megyei kórház nem tud pluszban fogadni.

A kórház megerősítette a meghibásodás tényét. Mint fogalmaztak: „a műszaki hiba okán a szakszervizzel a kapcsolatfelvétel azonnal megtörtént, a sürgős javítást megrendeltük”. A munkálatok költségei a szervizmérnök helyszíni vizsgálata után derülnek ki.

Bízunk benne, hogy a szervizt követően sugárkészülékünk azonnal működőképessé válik, így az átütemezett kezelések is rövid időn belül lezajlanak

– írták.

Az egyetemi oktató kórház és annak onkológiai részlege egyébként régiós feladatot lát el, ami azt jelenti, hogy Győrön kívül fogadja a többi mellett Sopron és Mosonmagyaróvár betegeit, de vannak, akiket a szomszédos megyékből küldenek ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik