Közélet

Új extraprofitadót vezetett be a kormány, de a gyógyszergyártók nem járnak rosszabbul

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben a gyógyszergyártók extraprofitadójáról szóló kormányrendelet olvasható. Bár eredetileg arról volt szó, hogy 2024-re kivezetik az extraprofit-adóknak nevezett különadókat, ez nem történt meg, tavaly júniusban már tudni lehetett, hogy maradnak, igaz, csökkentett módon. Így a gyógyszergyártóknak a nettó árbevételük után 2024 januárjától 50 milliárd forintig 0,5 százalék, 50-150 milliárd forint között 1,5 százalék, fölötte pedig 4 százalék különadót kell fizetniük a korábbi 1, 3 és 8 százalék felett.

A különadó mellé a most megjelent kormányrendelet bevezeti az extraprofitadót is, visszamenőleges, január 1-jei hatállyal. Ennek mértéke, ugyanazon sávok szerint 0,5 százalék, 4 százalék és 7 százalék lesz.

Indoklást a kormányrendelet nem tartalmaz.

Frissítünk!

A cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium az alábbi közleményt küldte a lapunknak: „A kormány célja, hogy segítséget nyújtson a gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse számukra. A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg. (…) Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba, ezzel elkerültük a magyar cégek adóterheinek indokolatlan növelését. Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek.”

 

Közleményt adott ki a Richter is. E szerint a társaság 2024-ben várhatóan 8 milliárd forint extraprofit adót fog fizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem jelent. Az adó várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik