Közélet

David Pressman élesen bírálta a magyar kormányt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az amerikai nagykövet szokatlanul kemény kritikát mondott Orbán Viktor „fantázia-külpolitikájáról”.

Az Egyesült Államok Orbán Viktort támadja Putyint segítő „fantázia-külpolitikájért”. Ezzel a címmel közölt interjút a Financial Times az amerikai nagykövettel, amit a Portfólió szemlézett.  David Pressman a diplomáciában szinte példátlanul kritikusan beszélt a magyar kormányról. Egyebek mellett azt mondta, hogy Orbán Viktor „képzeletbeli külpolitikája” a Kreml érdekeit szolgálja, aláássa a NATO és az EU egységét.

Bírálta a magyar kormányfőt, amiért az amerikai választási kampányban nyíltan támogatja Donald Trumpot. Úgy vélte, a kormányfő átpolizálta a kétoldalú kapcsolatokat, ezért régóta  Magyarország a „legelszigeteltebb és legmagányosabb”. Emlékeztetett rá, hogy a kormány által támogatott média rendszeresen terjeszti a Kreml propagandáját, és ahhoz hasonlította azt is, amikor Orbán Viktor azt állította, a jogállamisági aggályok miatt zárolt EU-forrásokat Ukrajna kaphatná, ami az amerikai fegyvergyártóknak kedvezne.

A nagykövet szerint az Orbán-kormány vonakodik az amerikai biztonsági aggodalmak orvoslásától, ezért korlátozták az ESTA-vízumok hozzáférhetőségét a magyar állampolgároknak, inkább kivárja az amerikai választások eredményét. Korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik szóvivője a 24.hu-nak megerősítette, a lépés az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságokkal való visszaélés miatt történt.

Kapcsolódó
Miért szigorított valójában az Egyesült Államok a magyarok vízummentességén?
Az Egyesült Államok szerint csaltak az egyszerűsített honosítással, ami biztonsági kockázatot jelent. A magyar kormány viszont arra hivatkozik, hogy az amerikaiak határon túli magyarok adatait kérték. Igaz, eredetileg nem Joe Biden, hanem még Donald Trump.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik