Közélet

Bocsánatot kért a BKK-vezér a pulykás hasonlata miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam, nem állt szándékomban senkit sem bántani, elnézést kérek azoktól, akik mégis így érzik – kért bocsánatot pénteki közleményében Walter Katalin BKK-vezér, akit a tegnapi sajtótájékoztatóján elmondott pulykás hasonlata miatt értek támadások.

Walter ugyanis azzal magyarázta, hogy nem vonták be az utasokat a járatritkítás megelőző egyeztetési folyamatokban, mert az olyan, mintha a „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”.

A szerencsétlen mondat miatt lemondásra szólította fel Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, aki még nem döntötte el, hogy indul az LMP jelöltjeként a főpolgármester-választáson.

„A budapestiek nem vágásérett pulykák, akik jobban teszik, ha beletörődnek a sorsukba, mert jön a hálaadás – vagy épp ezúttal a járatritkítás. Ilyet nem csak egy felelős vezető nem mondhat, hanem egy minimális empátiával rendelkező személy sem” – csapta le a magas labdát Vitézy.

Walter Katalin szerint mióta a BKK-t vezeti, minden döntését a szülővárosáért, Budapestért és az utasokért érzett felelősség vezérelte.

Szándékaink ellenére a BKK egy politikai kampány részese lett. Szakmai alapú döntéseinket, amelyeket több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáim készítettek elő, kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban, és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben kérdőjelezték meg. Egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap mint nap odaadással dolgozom. Egy eredetiben, angol nyelven sokkal árnyaltabb jelentéssel bíró mondás leegyszerűsítő értelmezése nyomán úgy tűnhet, mintha nem lenne fontos számomra az utasok véleménye. Holott azt az eseményt, amelyen a szerencsétlen mondat elhangzott (és amelyet sok-sok másik újságíró is hallott, mégsem értett félre), pont azért szerveztük, hogy még teljesebb tájékoztatást adjunk arról, mit miért teszünk, mit miért fogunk tenni a következő hónapokban és miben számítunk az utasok visszajelzéseire

– reagált a támadásokra a BKK-vezér, aki fel is ajánlotta lemondását Karácsony Gergelynek, aki nem fogadta azt el. Viszont a járatritkítás visszavonását kérte a BKK-tól.

Kapcsolódó
A BKK szerint nincs semmi borzasztó a járatritkításokban, de lesz finomhangolás
Háttérbeszélgetést szervezett a BKK a járatritkításokkal kapcsolatban. Kiderült, milyen adatokra alapozták a döntést, és mennyi pénzt tudnak így átcsoportosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik