Közélet europoli

A kormány nem támogatja a prostitúció segítésének legalizálását 

Magyarország nem támogatja azt az európai uniós javaslatot, amely szerint a prostitúció segítése engedélyezett tevékenység lenne, ahogy azt sem, hogy a kisebb súlyú bűncselekmények elítéltjeit valódi börtön helyett úgynevezett börtönházakban szállásolják el – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

Az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek informális tanácskozásáról magyar újságíróknak nyilatkozva Tuzson Bence közölte: mivel Magyarországon bűncselekménynek számít az üzletszerű kéjelgés elősegítése, nem tudja támogatni azt a javaslatot, hogy ez a tevékenység ne legyen bűncselekmény, sőt engedélyezett tevékenység legyen.

Ezt a kezdeményezést Magyarország nem tudja támogatni. Nem akarja, hogy a javaslatból európai uniós szabályozás legyen. Azért sem, mert az életnek olyan területére lépne lopakodó jogalkotással az Európai Unió, amihez egyébként nincs köze – jelentette ki. Semmilyen szerződés nincs a tagállamok között, ami alapján Magyarország arra lenne kötelezhető, hogy az Európai Unió ilyen típusú döntésének alárendelje magát – hívta fel a figyelmet.

Egyes állítások szerint a szervezett bűnözést jobban meg lehetne állítani, ha a prostitúció elősegítése, szervezése legális tevékenység lenne. „Ezt a megközelítést a leghatározottabban elutasítjuk” – jelentette ki.

Tuzson Bence elmondta, hogy az igazságügyi tanácsülésen egy másik javaslatot is megtárgyalnak a szakminiszterek, amely úgynevezett börtönházak létesítését tűzte ki célul. Ez alapján a kisebb súlyú bűncselekmények esetén az elkövetők nem börtönbe kerülnének, hanem lakóházakban, saját szobában lennének elszállásolva. Magyar álláspont szerint ilyen esetben eltűnne a büntetés valódi büntetés jellege, ezért Magyarország ezt a kezdeményezést sem tudja támogatni – szögezte le.

A miniszter közölte: Magyarország másfajta büntetőpolitikát követ. Magyarország azt szeretné, ha nem az elkövető kerülne a középpontba, hanem a bűncselekmény sértettje. Mivel Magyarország a sértettet kívánja védeni, a magyar kormány áldozatsegítő központokat hozott létre. Olyan intézményeket, amelyek segítik a bűncselekmények áldozatait. Magyarország az áldozatsegítés terén szeretne előre lépni – emelte ki.

Végezetül közölte: a szervezett bűnözéssel, azon belül a kábítószer-bűnözés elleni fellépésről szóló jogszabályok megerősítésével kapcsolatos uniós javaslatokat Magyarország támogatja. Hatékony és összefogott fellépésre van szükség a kábítószer-bűnözéssel szemben – szögezte le.

Fontos, hogy a kábítószer-bűnözés felszámolására összehangolt, közös fellépés jöjjön létre, Magyarország minden ilyen típusú törekvést támogat

tette hozzá nyilatkozatában az igazságügyi miniszter.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik