A következő élő közvetítés része Orbán Viktor: Brüsszel egy francia királyi udvarra hasonlít, ahol lehet bájologni

Orbán Ficóról: Örülök, ha egy régi harcos visszatér valamelyik szomszédos országba

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A szlovák és a vietnámi miniszterelnök is Magyarországon járt, de az EP-ben is hazánkról tárgyaltak. Ezzel kezdődik az idei év első reggeli kormányfői interjúja.

Orbán azt mondja, sűrű diplomáciai évre számít, hiszen júniustól Magyarország adja az unió soros elnökségét. A szlovák miniszterelnök látogatása Orbán szerint nagy esemény volt. Ez volt a harmincharmadik találkozó kettejük között.

Örülök, ha egy régi harcos visszatér valamelyik szomszédos országba

– vélekedett Orbán, aki szerint a régi harcosok visszatérése lökést tud adni a kétoldalú kapcsolatoknak. Emlékszik arra az időkre, amikor sok vitájuk volt Ficóval, de ezeket kivétel nélkül el tudták rendezni, mára csak pozitív elemei vannak a magyar-szlovák kapcsolatoknak. Ebben szerinte mindkét félnek sok munkája van.

Felállítottak egy munkacsoportot arra, hogyan lehetne a határon élő emberek életminőségét javítani – számolt be Orbán.

A vietnámi kormányfőt másik dimenzióban kell kezelni, véli Orbán.

Meg kell értenie a Nyugatnak, hogy nem egyedül diktálja most már a nemzetközi élet, ide értve a gazdasági élet szabályait. Ez már egy multipoláris világrendben zajlik

– mondta Orbán, aki mindegyik elemzésben azt látja, hogy Vietnámot a leggyorsabban fejlődő tíz ország között említik. Az együttműködésben nagy gazdasági potenciál van: Orbán szerint magyar vállalkozók már egész ügyesen kereskednek Vietnámban.

Az úgy világrendben kialakuló kapcsolatrendszerünknek ez egy fontos eleme lesz

– összegezte.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik