A következő élő közvetítés része Orbán Viktor: Brüsszel egy francia királyi udvarra hasonlít, ahol lehet bájologni

Orbán: Az egész ország mindig is megsüvegelte a tanárait

Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán szerint az idei évben gazdasági növekedést tekintve az élbolyban leszünk. A befagyasztott uniós források kapcsán elmondta, jó, ha van uniós pénz, de a magyar gazdaság méreteihez képest ez nem egy nagy összeg. Ráadásul nem csak jön, de be is kell fizetni. – Hogy mindenki értse, nettóban sokkal alacsonyabb, mint bruttóban – mondta.

A másik tanulság Orbán szerint, hogy az EU-s pénzek csak gyorsítanak minket. Példaként említi a tanárbéremelési programot:

az uniós pénz azt teszi lehetővé, hogy hat év helyett, három év alatt végre tudjuk hajtani.

A tanárokat a munkájukhoz képest alulfizetettnek nevezte a kormányfő.

Orbán azt mondta, örül annak, hogy tavaly elfogadták a státusztörvényt. Egy higgadtabb, rendezettebb világból érkeznek majd a tanórákra, ami jó lesz a gyerekeknek is.

Az egész ország mindig is megsüvegelte a tanárait, Magyarország tradicionálisan tiszteli a tanárokat, a nemzet napszámosainak is szoktuk őket nevezni

– mondta Orbán, aki szerint pár év múlva a 700-800 ezer forintos fizetéssel és a szabadnapok magas számával ez egy vonzó pálya lesz. Mint mondta, szeretné, ha több férfi választaná ezt a pályát, és visszaállna az ötven-ötven százalékos arány.

Emellett rendeződtek az elviselhetőség határáig a fizetések az ápolók esetében, és minden évben komoly beszélgetést jelent a 13. havi nyugdíj folyósítása is.

Az idén a nyugdíjasok a szokott rendben meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat

– jelentette ki Orbán.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik