Közélet koronavírus

Magyarország után Romániát is beperelte a Pfizer

Decemberben írtunk arról, hogy a koronavírus-vakcinákat is előállító gyógyszergyártó óriás, a Pfizer a BioNTech-kel karöltve beperelte a magyar államot, mert az a megkötött megállapodások ellenére nem volt hajlandó átvenni és kifizetni több millió adag vakcinát. Abban a cikkben írtuk azt is, hogy nem Magyarország került először ilyen konfliktusba a gyártóval, hiszen Lengyelország ellen is perre ment a Pfizer mintegy 60 millió ki nem fizetett vakcina miatt. Most pedig a román kormány szóvivője erősítette meg, hogy a kabinet decemberben értesítést kapott, hogy a Pfizer pert indított ellene Brüsszelben bizonyos pénzösszegek behajtása érdekében, mivel a román fél nem vásárolt meg tőle 28 millió adag koronavírus elleni oltást.

„Az első tárgyalás valamikor február végén lesz, Románia képviselteti magát az ügyben. Arról van szó, hogy Románia végzett egy becslést arról, mennyi oltóanyagra lesz szüksége a világjárvány során, de a gyógyszergyártó cég által hivatkozott módosítást a bukaresti egészségügyi minisztérium nem írta alá, így nem is lehetett fizetni, mert a román állam ezeket a vakcinákat nem vette át” – szemlézte az MTI Mihai Constantin szóvivő érveit, aki szintén rámutatott arra, hogy Lengyelország és Magyarország esetében is történt már hasonló eset.

A románok esetében sajtóhírek szerint 550 millió euró értékű elutasított vakcináról van szó. A történethez hozzátartozik, hogy az ország korrupcióellenes ügyészsége (DNA) korábban bűnvádi eljárást indított Florin Citu volt miniszterelnök és kormányának két volt minisztere ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében. A vádhatóság szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Citu vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek. Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte, 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

A román sajtó érdeklődésére Andrew Widger, a Pfizer globális médiakapcsolatokért felelős vezető igazgatója az üggyel kapcsolatban mindössze annyit mondott, a Pfizer és a BioNTech nehéz döntést hozott, amikor hatósági eljárást indított Románia ellen annak érdekében, hogy teljesítse a kormány által a COVID-19 elleni oltóanyag megrendelésére vállalt kötelezettségeit az Európai Unió 2021 májusában aláírt szállítási szerződésének részeként.

Kapcsolódó
Beperelte a magyar államot a Pfizer
A magyar kormány korábban megállapodott több millió adag vakcina leszállításáról, de több mint egy éve nem hajlandó fizetni érte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik