Nagyvilág koronavírus

Beperelte a magyar államot a Pfizer

A birtokába jutott bírósági dokumentumok alapján arról számolt be a Politico, hogy a koronavírus-vakcinákat gyártó Pfizer – a BioNTech-kel karöltve – jogi eljárást indított Magyarország, a magyar kormány ellen. Az ügy középpontjában több millió adag vakcina áll, amiket a kormány nem hajlandó kifizetni és átvenni. A Politico értesüléseit azóta megerősítette a gyógyszergyártó.

A lap által megszerzett dokumentumok szerint összesen hárommillió adag Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina miatt perel a gyártó. A magyar kormány már jóval korábban megállapodott a vállalattal abban, hogy igényt tart a vakcinákra, 2022 novemberében azonban az ukrajnai háborúra hivatkozva értesítették a Pfizert, hogy „nem szándékoznak fizetni a gyártónak”. A vakcinák értéke 60 millió euró, ezt próbálja behajtani a Pfizer.

Az ügyben márciusban tartották az első tárgyalást, ekkor elutasították a Pfizer gyorsított eljárásra irányuló kérelmét, azóta az ügy nem halad.

Magyarország esete mindazonáltal nem egyedülálló az ügyben, Lengyelország esetében például 60 millió ki nem fizetett vakcina miatt ment perre korábban a Pfizer, de Romániában is akadtak belpolitikai problémák a vakcinákra szánt költségvetési forrásokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik