Közélet

Rendet vágna a kormány az idegenek között

Varga Jennifer / 24.hhu
Varga Jennifer / 24.hhu
A jogok garantálása helyett a jogszerű magatartás kikényszerítése a cél.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására, tartózkodására vonatkozó szabályokról szóló előterjesztésével a kormány új, szigorúbb idegenrendészeti törvényt javasol. Ezt egyértelművé is tesz a törvényjavaslat preambuluma:

Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség! Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg.

A Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint csak annyi vendégmunkás jöhet korlátozott ideig Magyarországra, amennyi a betöltetlen állás.

A magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog! Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon.

Harmadik országbeli állam polgára tartósan Magyarországon csak az állam engedélyével tartózkodhat, vállalhat munkát, akkor, ha ez a magyar társadalom érdeke, munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe. A több pontján sarkalatosnak minősülő törvényjavaslat számukra megkülönböztet:

  • rövid (180 nap alatt legfeljebb 90 napra szóló),
  • tartós (határozott idejű, legfeljebb négy évre szóló)
  • és huzamos (fő szabály szerint határozatlan idejű)

magyarországi tartózkodást. Előírja a tartós (180 napon belül 90 napot meghaladó) magyarországi tartózkodás feltételeit, jogcímeit, lehetővé teszi a nemzeti érdekből kiállított tartózkodási engedély kiállításának lehetőségét.

Külön szabályokat alkot a harmadik országbeli állampolgárokra, elkülönítve a

  • vendég-önfoglalkoztatókat,
  • vendégbefektetőket,
  • vendégmunkásokat,
  • magas kompetenciával rendelkezőket.

A javaslat szerint Magyar Kártyát kaphat majd az a harmadik országbeli állampolgár, aki

  • meghatározott szakmai képesítéssel rendelkezik,
  • hivatásos sportoló vagy edző,
  • előadóművész
  • vagy a mozgóképről szóló törvény által nyilvántartásba vett filmgyártó vállalkozásnál dolgozik.

Az előterjesztés átírja az idegenrendészeti eljárás eddigi szabályait, több törvényt is módosít.

Az indokolás szerint azért, mert a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó idegenrendészeti joganyag alapvető szabályait tartalmazó 2007-es törvény még akkor született, amikor az egyre inkább erősödő migrációs hullám nem jelentett veszélyt.

A korábbi törvény szemléletében ezért inkább a befogadás az irányadó, a külföldi részéről megnyilvánuló jogellenesség esetén is elsősorban a jogok garantálása, és nem a jogszerű magatartás kikényszerítése a törvény gondolatiságát jellemző fő irányvonal.

A korábbi szabályrendszer szellemisége ellentétes azzal a felelősséggel, hogy a kormánynak minden lehetséges eszközével meg kell védenie a magyarokat az illegális migrációtól és annak negatív hatásaitól.

Mint írták, az új szigorúbb rendszer célja alapvetően nem a magyar társadalomba való integrálás mihamarabbi megvalósítása és elősegítése, hanem a Magyarországon történő, meghatározott idejű és célú tartózkodás, munkavállalás szabályozott keretek között történő rögzítése.

Frissítünk!

A parlamenti benyújtással egyszerre a Belügyminisztérium a javaslatot, jogszabálytervezetként tette közzé a kormány honlapján. A társadalmi egyeztetésre 2023. november 22-ig adott időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik