Közélet

Magyar György: Vidnyánszky csak felmondhat, le nem

Ivándy-Szabó Balázs
Ivándy-Szabó Balázs
Az ügyvéd szerint Csák Jánosnak nem osztottak lapot ebben a teátrális ügyben.

Hétfőn a Nemzeti Színház azt közölte, hogy lemondott Vidnyánszky Attila vezérigazgató, miután pénteken a Rómeó és Júlia előadása közben súlyos balesetet szenvedett két színész. Magyar György a Klubrádióban azt mondta, a döntés indokoltnak tűnik, de rendkívül teátrális, Vidnyánszky jogviszonya ugyanis speciális.

Az ügyvéd emlékeztetett rá, a Nemzeti Színházat egy gazdasági társaság, hivatalos nevén a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. üzemelteti, amelynek egyetlen részvényese a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Vidnyánszky részvényesi határozat alapján tölti be vezérigazgatói tisztségét, megbízással, megbízási jogviszonyban vagy munkaszerződéssel munkaviszonyban (tehát nem közalkalmazotti jogviszonyban).

Magyar György azt mondta, erre a jogviszonyra más szabályok vonatkoznak.

Itt nem ismerünk olyat, hogy lemondás. Csak felmondás van.

Az ügyvéd azt kevéssé tartja valószínűnek, hogy Vidnyánszky ne lenne tisztában azzal, ő dönthet arról, hogy egyoldalú jognyilatkozattal megszünteti, felmondja ezt a jogviszonyt. Ebbe kinevezőjének semmilyen beleszólása nincs. Szerinte

 Csák miniszter úrnak nem osztottak lapot ebben a jogyviszonyban.

Magyar György hangsúlyozta, lehetnek olyan körülmények, amelyek a nyilvánosság előtt nem ismertek, de a rendelkezésre álló információk alapján a jogviszony megszüntetése így működik. Az ügyvéd blogján azt írta, az alapszabály szerint ugyanis munkaviszonyban látja el tisztségét Vidnyánszky Attila. Csák János döntése alapján, határozott időre szól a munkaszerződése, így esetleges távozásakor a Munka törvénykönyve (Mt.) szabályait kell alkalmazni.

A jogszabály szerint a munkaviszony megszüntethető közös megegyezéssel, felmondással, kivételesen azonnali hatályú felmondással. A törvény írja elő, hogy a

munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.

Akit határozott időre foglalkoztatnak, annak a szerződés lejárta előtti távozási szándékát indokolnia kell, amit Vidnyánszky megtett, döntését a munkáltató nemigen mérlegelheti, Csák János nem írhatja felül a munkavállaló döntését, hanem azt felmondásként kell értékelni, ha nincsenek a szerződésben külön kitételek a munkaviszony egyoldalú megszüntetésére, a felmondási időre vonatkozóan, akkor joghatályos Vidnyánszky Attila felmondása, írta Magyar György.

Kapcsolódó
Bár igazgató sem akart lenni, akár lemondása után is a színházi élet ura maradhat Vidnyánszky Attila
Portrénkban bemutatjuk, hogyan épített nemzetközi hírű társulatot a semmiből Beregszászon, majd jutott el a magyar színházi élet csúcsára – miközben az egyre durvuló kultúrharcból is alaposan kivette a részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik