Közélet

Pintér Sándor: volt halálos lövés a magyar-szerb határon, de a magyar rendőr szabályosan használta fegyverét

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Pintér Sándor belügyminisztert hallgatta meg a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága kedden. Pintér elmondta, hogy nehéz „de eredményes éven van túl a Belügyminisztérium. Rendkívüli év volt, hisz a határaink mentén háború van, így az ukrán-orosz háború is befolyásolja az ország rendvédelmi helyzetét”.

Pintér Sándor arról is beszélt, Ukrajnából 545 ezer, a háború elől menekülő ember jött Magyarországra, Románián keresztül pedig 697 ezer. De nem csak az ukrán határszakaszon, hanem a magyar-szerb határszakaszon is „rendkívüli volt” a helyzet a migráció miatt – írja beszámolójában a Telex. Pintér szerint a határvadászok „bizonyították a hozzájuk fűzött reményeket”, határvadászból egyébként 1200 van.

Pintér Sándor arról beszélt Kósa Lajos, bizottsági elnök megjegyzésére, hogy Magyarországon nem lesz bandák (értsd: migránsbandák) közti lövöldözés. Pintér ezután arról beszélt, hogy a magyar rendőr a saját elhatározásából tudja használni a fegyverét, a szabályok betartásával – például, ha megtámadják, vagy ha erős a támadás”. Pintér szerint volt is példa fegyverhasználatra a határon, sőt, volt, hogy az halállal végződött. De a belügyminiszter szerint egy elmarasztalást sem kaptak emiatt a rendőrök, mert “mindent szabályosan csináltak”.

A palesztinpárti tüntetés megtartásának elutasításáról azt mondta Pintér: jó hogy ilyen nem volt Magyarországon. Pintér szerint a témában “mindenki, kicsit korlátozottan, de elmondhatja a véleményét”. Ugyanakkor ő nem akarja, hogy “ilyen jellegű demonstrációban Magyarországon magyar állampolgárok megsérüljenek.” A hvg.hu tudósítása szerint Novák Előd (Mi Hazánk) és Lukács László György (Jobbik) többször is felvetették, hogy újra létre kellene hozni a határőrséget, Pintér ezt azonban azzal pendítette vissza, hogy a határőrség maga a „zöld ávó”, Rákosi Mátyás hozta létre, a szervezetnek önmagában pedig nem látja értelmét, hiszen ha a parancsnokság közös, akkor felesleges szétszedni a szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik