Közélet

Orbán: Ma Magyarország az európai emberek hangja 

Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott hétfőn délelőtt a harmincéves Századvég Szuverenitás konferenciáján.

Az én órám másként működik, szerintem a Századvég lassan 40 éves

– kezdte a miniszterelnök, aki úgy folytatta: a Századvég fogantatása a nyolcvanas évekre tehető, a születést Századvég folyóirat megalakulására datálja. A miniszterelnök elmondta, azért kezdtek bele, mert „hazugságba nem lehet élni”.  A miniszterelnök köszönetet mondott a többi között Stumpf Istvánnak, Kéri Lászlónak, Fellegi Tamásnak, Csapody Miklósnak. A „hazugságba nem lehet élni” életérzésből lett a Bibó Kollégium, amit Orbán a szabadság kis szigetének nevezett.

Ez elsőre nem volt rossz, de összességében kevés volt, mert azt szerettük volna, hogy a kommunisták megbukjanak, a szovjetek meg húzzanak el

– mondta a miniszterelnök. A következő lépés a Századvég folyóirat megalapítása volt.

Orbán szerint megéri radikálisnak lenni, majd a mostani és a régi politikusok közötti különbségekről beszélt.

Manapság divat, hogy a politikusok „ugrabugrálnak” az üzlet és a politika között, de ők ezt nem szeretik.

Azokat az embereket szeretjük, akik a régi iskolának megfelelően vállalták a köz szolgálatát.

Orbán Soros Györgyről is beszélt. Mindig fontos, hogy az ördög neve is elhangozzon – vezette fel a témát Orbán.

Egy időben egy malomban őröltünk, ő sem akarta, hogy a kommunisták uralkodjanak Magyarországon. Azt viszont, hogy a kommunisták és szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, azt nem tudtuk.

Orbán ezt követően arról beszélt, hogy ma már a liberálisok az új kommunisták. A miniszterelnök elmondta, hogy 2002-ben egy fontos tudással gyarapodtak, amikor elvesztették a választást.

Az alaptévedésünk az volt, hogy ha demokráciában élünk, akkor semmi nem veszélyztethet bennünket. De az életben gyakran másképp működnek a dolgok. Meg kellett tanulnunk, hogy az, hogy egy ország szuverén maradjon, csak nekünk magyaroknak az érdeke.

Orbán szerint ma is így kell élni, „a sötét erők ma is ostromolják a szuverenitás védvonalait”. Azt a tanulságot vonták le, hogy az ország addig nem lesz szuverén, amíg liberális hegemónia van.

Nem kell felszámolni azt, ami az ellenfélé. Legyen mindenkinek hely a nap alatt – erre gondoltunk 2002 után és ezt meg is teremtettük. Magyarországon versenynek, szellemi versenynek kell lenni. Nyugaton ezt nem értették meg. A nyugat európai sajtóban a fontos kérdésekben a jobb és a baloldal ugyanazt írja. Itthon nem ez a helyzet – állította Orbán, majd így folytatta:

A politikai paletta többszínű, plurális, pezsgőbb, színesebb az itthoni politika. Jóval demokratikusabb az itthoni politikai rendszer, mint a nyugati. Itt még érdemi viták vannak. Akik liberális hegemóniát akarnak, azok történeti értelemben véve kommunisták. A liberálisok nem az emberekkel törődnek, az ő kiindulópontjuk nem az emberi közönség, hanem egy eszme. Mindig egy eszmény aktivistái, ezért olyanok, mint a kommunisták – fejtette ki Orbán.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak azért van ma befolyása az európai politikára, mert a magyaroknak van az egyetlen olyan kormányuk, amely úgy beszél, ahogy az emberek gondolkodnak.

Ma Magyaroroszág az európai emberek hangja

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: Ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a gondolataikat.

Itt az idő, hogy Európában változások legyen, és az európai emberek visszavegyék intézményeiket – zárta beszédét a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik