Közélet

Fekete szalaggal választották el, teremőr őrzi a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban

Ötvenhat év után ismét „cenzúrázták” Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit – a Néprajzi Múzeum minden jel szerint a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből tanulva különítette el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét – írja a Népszava. 

„A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható” – olvasható egy kis táblán, és a fekete szalaggal elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

A Népszava cikke szerint az ügy pikantériája, hogy a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták. A Realidade magazin 56 éve megjelent számában mindössze egyetlen fotót közöltek a sorozatból egy rövid megjegyzéssel.

A Telex cikkében arról ír, hogy nem tudni, hogy mikor szalagozták le a kiállítást. A múzeum honlapján mindenesetre ma már külön megjegyzik: „A kiállítás egy része csak 18 éven felüliek számára látogatható.” De nem volt ez mindig így, október 26-án például még nem szerepelt ez a szöveg az oldalon.

Ungár Péter egyébként nemrég posztolt a képsorozattal kapcsolatban, azt írta, hogy: „Bár nyilván pont a következetességet felesleges lenne számonkérni Csák János miniszteren, de gondolom, akkor most ott is tisztogatásba kezd” – írta L. Simon László kirúgása után az LMP társelnöke Facebookon, és azt a fotót osztotta meg a Néprajzi Múzeum kiállításáról, amit az elmúlt napokban kordonnal vettek körbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik