Közélet

Az aszódi kettős gyilkos üzenete: Ezt meg kell tennem

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A vádlott hozzátartozói vallomásának ismertetésével és szakértők meghallgatásával folytatódott hétfőn a Budapest Környéki Törvényszéken L. Tamás büntetőpere, aki tavaly májusban baltával agyon verte alvó tizenéves lányait Aszódon, majd magával is végezni akart. A férfit vezetőszáron, bilincsben hozták a tárgyalóterembe a bv kommandósai. A vádlott kérte, hogy könnyítésként vegyék le róla a bilincset, de mivel a bv-sek különös kockázatú személynek nyilvánították, ezért a bíró a kérésüknek megfelelően ezt nem engedélyezte.

Elsőként a vádlott unokatestvérének a vallomását ismertették. A férfi elmondta, hogy kéthavonta találkozott L. Tamással, de Viber alkalmazáson keresztül hetente beszéltek egymással.

Találkozót kért tőlem, mert ki volt borulva a válása miatt. Nagyon be volt feszülve és nagyon maga alatt volt.

Tamás azt mondta, hogy az anyja ellene nevelte a lányokat, ő viszont közös szülői felügyeletet akart. Próbáltam megnyugtatni, hogy fogadja el a hatóságok határozatát” – mondta vallomásában az unokatestvér, hozzátéve, a férfi később már azt mondta neki, hogy jobban van és belenyugodott a dolgokba.

Farkas Norbert / 24.hu L. Tamás megérkezik a tárgyalásra

A rokon elmondta, hogy L. Tamás elkérte tőle a postacímét, ám a neki küldött választ már nem olvasta el. „Két nappal később Tamás testvére hívott fel, hogy nem éri el az öccsét telefonon. Azt gondoltuk, hogy külföldre vitte a lányokat. Ezt követően értesítettem az eltűnéséről a hatóságokat. Azért csak az ő eltűnéséről, mert csak később tudtam meg, hogy a lányokat is keresik.” Az anya jelentette be a lányai eltűnését a rendőröknek, és azt is elmondta, hogy szerinte veszélyben vannak, de így is egy hét kellett ahhoz, hogy fény derüljön a brutális kettős gyilkosságra. A rendőrök kivonultak ugyan a házhoz, ám ekkor még nem mentek be, csak miután újabb bejelentést kaptak, hogy furcsa szagot éreznek a házból terjengeni.

A férfi vallomásában beszélt egy bizonyos üzenetről is, amiben a vádlott azt írta neki, hogy

Ezt meg kell tennem.

L. Tamás minderre úgy reagált, hogy elfogadja a hozzátartozója vallomását, de arra nem emlékszik, hogy elkérte volna tőle a postacímét.

Ezt követően L. Tamás bátyjának vallomását ismertették. A férfi úgy nyilatkozott, hogy nem voltak összenőve az öccsével, de jó testvérek voltak. „Nem láttam bele Tamás kapcsolatába, és nem tudtam, hogy milyen gondjaik vannak a házasságban. Tamás annyit mondott, hogy korábban veszekedett a feleségével, aki rátámadt. Ezt követően pedig ő megszorította a neje kezét, aki elment látleletet venni, majd eljárást indított ellene. Tamás szerint a gyerekek anyja öngyilkossággal fenyegette, és korlátozta abban, hogy láthassa a lányait.”

A fivér elmondta még, hogy nem mondott neki olyat az öccse, hogy öngyilkos akart volna lenni, és arról sem volt tudomása, hogy a testvére bántotta volna korábban a nejét vagy a lányokat. A gyilkos testvére azt mondta, hogy a fivére a neki írt levélben a feleségére és a gyámhivatalra panaszkodott, ő pedig azt gondolta, hogy Tamás már nincs is Magyarországon, és megkért valakit, hogy adja fel neki a levelet.

„A levél hátuljára volt ragasztva egy pendrive, amin volt egy videó, amin az volt látható, hogy Tamás Tímea lányával beszélget és a lánya az anyjára és a testvérére panaszkodik” – mondta a vallomásában, hozzátéve, az unokatestvérüktől értesült a lányok haláláról. L. Tamás úgy reagált minderre, hogy valószínűleg ő írta a leveleket.

Farkas Norbert / 24.hu

„A feleségem öngyilkossággal fenyegetőzött, hogy vegyük meg azt a házat, amit akart. Úgy tudom, hogy a nejem akart egy harmadik gyereket is a kisebbik lányunk, Tímea születése után” – mondta, majd az ügyész kérdésére, hogy mikor volt ez téma közöttük, csak hosszas gondolkodás után válaszolt: „azt hiszem, hogy ez még 2018- ban is szóba került, csak én nem szerettem volna már több gyereket.”

Ez a történet már csak azért is tűnt hihetetlennek, mert L. Tamás és a felesége között ekkor már meglehetősen rossz volt a kapcsolat. Olyannyira, hogy az asszony öt évvel ezelőtt el is költözött a közös kislányaikkal a férjétől, majd 2019-ben kezdeményezte a házasságuk felbontását.

A Gödöllői Járásbíróság tavaly áprilisban bontotta fel a házasságukat, a gyermekeket pedig az édesanyjuknál helyezte el, azzal, hogy az apa kéthetente találkozhat személyesen a tinédzser lányaival.

A vádhatóság szerint L. Tamás pár héttel a válásuk kimondása után határozta el, hogy úgy áll bosszút a volt nején, hogy megöli a 14 és 16 éves lányukat is, majd végez magával. Ezt követően végrendeletet és búcsúlevélként felfogható beadványt írt a válást kimondó bíróságnak, majd vett egy baltát és egy munkáskesztyűt, hogy megölje a lányait. Tavaly május 20-án a két lány megérkezett az elkövető aszódi lakásába láthatásra. L. Tamás megvárta, míg elalszanak, majd bement a szobáikba és szó szerint kivégezte őket. Mindkét gyermek halálát vérvesztéses sokk okozta.

Ezt követően L. Tamás betakarta a holttesteket, majd megmosakodott, átöltözött, a konyhában pedig elhelyezte a Csongrád vármegyében élő fivérének írt végrendeletét, s elhagyta a lakást. Az elkövető másnap Adácson megpróbált beugrani egy tehervonat alá, de túlélte az öngyilkossági kísérletet.

L. Tamás testvére a vallomásában azt mondta, hogy Tamás azt írta neki a végrendeletében, hogy ráhagyja annak az aszódi háznak a felét, amelyben élt. Az elkövető ezzel kapcsolatban azt mondta ma, hogy a bátyjától tudta meg később, hogy írt ilyen levelet, és még ő is csodálkozott ezen.

A lányok anyja korábban arról beszélt a sajtónak, hogy a volt férje szerinte már fél évvel korábban eltervezte, hogy végez a lányokkal. A nő szerint a férfi folyamatosan fenyegette, és kontrollálta az életüket, és többször is előfordult, hogy betört hozzájuk. Elmondása szerint hiába fordult segítségért a rendőrséghez, a gyámhivatalhoz, a családsegítőkhöz és a bírósághoz, magára maradt a problémáival, holott többször is jelezte feléjük azt, hogy bántalmazó családban él a lányaival.

Farkas Norbert / 24.hu

Olyanokat mondott neki a férfi, hogy a lányok csak vendégek nála, és igazából nem is a gyerekei. Sőt, azt mondta a lányoknak, hogy felköti magát.

Az ügyészség tényleges életfogytiglant kért a férfire előre kitervelten, aljas indokból, részben különös kegyetlenséggel, több ember és egyben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

A férfi az eddigi vallomásaiban azt mondta, hogy nem akarta bántani a lányait és sajnálja a történteket. Állítása szerint semmire sem emlékszik a vérfürdőből, sőt még a gyilkosság előtti dolgokra sem nagyon.

Soha nem gondoltam volna, hogy én fogom okozni a gyermekeim halálát. Mindig arra törekedtem, hogy jó kedvvel töltsük együtt az időt. Sajnálatos esetnek tűnik, amire nem tudok ésszerű választ adni

A szakértők szerint viszont nem igaz, hogy a férfi semmire nem emlékszik a történtekből. Mint mondták, L. Tamásnak nem sérült meg az agya az öngyilkossági kísérlete során és csak kisebb koponyaűri bevérzése volt. Kizárták annak a lehetőségét, hogy a férfi nem tudatosult állapotban követte volna el a bűncselekményt. Azt mondták, hogy L. Tamásnak extrém magas volt az intelligencia szintje és emlékezetkiesési probléma sem volt nála megállapítható.

A szakértők szerint L. Tamás egy nárcisztikus személyiség, aki a sértettség és a benne munkálkodó harag miatt végzett a lányaival, miután már ők sem úgy viszonyultak hozzá, mint korábban.

„Nem számított neki semmi, csak a saját sérelmei, és ezért még feláldozta a saját gyermekeit is” – mondta a szakértő.

A szakértők szerint még csak a jele sem látható annak, hogy L. Tamást bántaná a lányok halála, vagy megbánta volna a dolgokat. És csak maga miatt aggódott, s azért, hogy mi fog történni vele a börtönben, és mekkora büntetést kap majd. Véleményük szerint L. Tamás védekezésének része az, hogy azt állítja, nem emlékszik semmire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik