Közélet

Karsai Dániel: Nem söpörheti a kormány szőnyeg alá az eutanázia ügyét már túl soká

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„Agora az életvégi döntésekről” címmel tartott vitát a Magyar Orvosi Kamara szombaton Karsai Dániel strasbourgi beadványához kapcsolódva – az eseményről a hvg.hu tudósított.

Mint arról beszámoltunk, a legutóbbi kormányinfón is téma volt Karsai Dániel esete. A gyógyíthatatlan, ALS nevű betegségben szenvedő, az eutanázia lehetőségéért a strasbourgi emberi jogi bíróságon a magyar állammal pereskedő Karsai Dániel ügyvédnek Gulyás Gergely miniszter azt mondta: „Bízzunk a csodában”. Előtte közölte, a magyar kormány nem támogatja az eutanázia semmilyen formáját, mert az emberi életről nem az embernek kell rendelkezni. Szerinte ez igaz a halálbüntetésre és az eutanáziára is.

A ma rendezvényen Karsai Dániel is felszólalt, és azt mondta: „a halál és az elmúlás nem igazán téma Magyarországon, idén szeptember 27-e előtt nem is foglalkozott ezzel érdemben a kormány, úgyhogy irreális lett volna azt várni, hogy három hét alatt előálljanak egy egészségügyi reformmal.” Azt is mondta, hogy ilyen kevés idővel a diagnózisa után ő sem jutott még sehová a saját életével kapcsolatban, így semmi furcsát nem lát abban, hogy a döntéshozatalban nem történt előrelépés az elmúlt másfél hónapban. Hozzátette, a – reményei szerint – kedvező strasbourgi döntés után azonban már elvárható lesz, hogy a kormány gyors és konkrét lépéseket tegyen az életvégi döntések szabályozásában.

Karsai szavai alapján nem is az övé az egyetlen, az életvégi döntések magyar szabályozásáról szóló beadvány a strasbourgi bíróság előtt. Bár részleteket nem árult el, úgy látja, véget ért az az időszak, amikor 2-3-4 évente született egy-egy határozat a témában, így a kormány sem teheti meg, hogy akármeddig a szőnyeg alá söpörje a kérdést.

Bár most még csak az első lépésnél tartunk, ez nagyon messze van egy eleve reménytelen küzdelemtől” – latolgatta kicsit az esélyeket, és hozzátette, továbbra is optimista és csodaváró.

Hozzátette: az ügyének komoly társadalmi támogatottsága van, és bízik abban, hogy egyre több, hozzá hasonló helyzetben lévő ember áll majd bele az ügybe, így sikerül majd érdemi változást is elérni.

Az esetről részletesen olvashat itt:

Kapcsolódó
Van-e jogi esélye Karsai Dánielnek az eutanáziaharcban?
Karsai Dániel küzdelme az eutanázia ügyében jogi értelemben (is) rendkívül bonyolult. Sándor Zsuzsa megpróbálja legalább a jogi vonatkozásokat leegyszerűsíteni és közérthetővé tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik