Közélet

„Lehet perelni” – haldokolt a rokonuk, amikor megalázó módon küldték ki a családot a kórteremből

Arról ír az Index, hogy az ajkai kórházban megalázó módon bántak egy családdal, akiket épp haldokló rokonuk mellől küldtek ki október elején. Az egyik családtag arról számolt be a portálnak, hogy édesapjuk az ajkai intenzíven alapvetően jó ellátást kapott, ám menthetetlenül romlott az állapota. A férfi közeli hozzátartozó végső búcsút mentek venni apjuktól.

Az ügyeletes főorvos a délelőtt folyamán még azt mondta nekik, hogy nyugodtan bemehetnek hozzá, és mindannyian ott maradhatnak, amíg szükséges, hiszen ekkor már mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az édesapa életéből már csak kevés idő van hátra – írja az Index. A cikk így folytatódik: amikor azonban közeledett a látogatási idő vége, az ügyeletes orvos az osztályvezető orvos telefonos utasításának eleget téve kiküldte őket a szobából a kórház szabályzatára hivatkozva. Ekkor azonban az egyik hozzátartozó, aki maga is főorvos nem akarta elhagyni a kórtermet.

Az ügyeletes orvos ettől ingerült lett, és biztonsági őr hívását helyezte kilátásba, majd megjegyezte:

nyugodtan lehet perelni.

Az ajkai kórház főigazgatója elismerte az Indexnek: a hatályos jogszabályok értelmében a haldoklónak joga van ahhoz, hogy ne magára hagyva haljon meg. Az Index érdeklődése nyomán az ügyben Nagy Zoltán főigazgató az intézményben belső vizsgálatot indított, az intézmény orvosigazgatója pedig az Aneszteziológiai, Intenzív Terápiás Egység valamennyi munkatársa számára egy kötelező képzést rendelt el, mely a súlyos állapotú betegekkel – így például a haldoklókkal – való kapcsolattartás jogi szabályait, valamint az intézmény etikai és kommunikációs elvárásait ismerteti.

Az Index információi szerint az érintett ügyeletes orvos és az osztályvezető főorvos együttesen aláírt levelet küldött a családnak, melyben bocsánatot kérnek azért, hogy ebben a tragikus élethelyzetben nem az elvárt toleranciával jártak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik