Közélet

Emiatt zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI

Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én délután egy közel 40 éves rendőrségi helikopter – számolt be Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa a tanács legutóbbi ülésén a HírBalaton beszámolója szerint. A baleset pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészeire kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni.

Jamrik Péter tudomása szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből (kiemelt képünkön) a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél. A baleset vízimentési gyakorlat során történt.

Ez egyébként nem egy vízimentésre alkalmas típus,

valószínű ennek a típusnak az itteni volt az utolsó bevetése, hiszen vannak már vízből mentésre alkalmasabb gépek is” – mondta a tanácsos.

Felidézte, hogy a helikopterbaleset az említett csütörtöki napon 14.42-kor történt. Az első bejelentés két perc múlva érkezett a partról a központba. A két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből, akik egy karcolás nélkül úszták meg a balesetet. A vízirendészet hajója is perceken belül úton volt a Balatonszéplak közeli parttól mintegy 300 méterre történt baleset helyszínére. A gép kiemelése a vízből este 19.20-kor befejeződött, a helikoptertest a kiliti reptér hangárjába került. A két letört rotorjának egyikét még aznap, a másikat másnap megtalálták.

„Néhány óra alatt a nulláról, mindenféle előkészítés nélkül, rendkívül jó csapatmunkával sikerült a problémát megoldani. Ha ez megszervezett gyakorlat lett volna, akkor sem sikerülhetett volna ilyen kiválóan” – fogalmazott a közbiztonsági tanácsos.

A HírBalaton kérdésére válaszolva Jamrik Péter kifejtette, sok szerencsés eleme volt a két pilóta megmenekülésének: „Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter”.

Ahogy vizet ért a gép, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört.

Mázli volt az is, hogy nem földbe csapódott a gép, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbeérést. Nem robbant fel, és a rotor is úgy állt le, hogy nem okozott több problémát. Mindkét pilótán rajtavolt az automata mentőmellény – ami víz fölötti repülésnél kötelező –, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet.

Frissítés

A HírBalaton jelzése után két ponton módosítottuk a cikket, miután az eredeti szöveg is változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik