Közélet

Miniszterelnökség: Pakson marad az orosz fűtőelem

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A meglévő hazai atomerőművi blokkok üzemanyag-ellátására a jelenleg elérhető egyedüli lehetőség az orosz behozatal – közölte a Népszava megkeresésére a Miniszterelnökség.

A napilap megjegyzi, ez erőteljesen árnyalja azokat a múlt hét végi sajtóértesüléseket, miszerint Orbán Viktor Kötcsén azt állította, hogy a paksi orosz fűtőelemeket franciára cserélik. A találgatásokat tovább fűtötte, hogy az Energiaügyi Minisztérium együttműködési megállapodást kötött a francia, többségi állami tulajdonban lévő Framatome-mal, mégpedig atomerőművi fűtőelemek, a nukleáris blokkok élettartam-hosszabbítása, illetve az SMR-nek nevezett, kis teljesítményű atomerőművek kapcsán.

A Framatome jelenleg nem rendelkezik az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására alkalmas üzemanyaggal – szögezte le ugyanakkor a Népszavának a Miniszterelnökség. Miközben a francia vállalat már dolgozik a fejlesztésen, a gyors, gyakorlati megoldást csak több éves távon tartják lehetségesnek. Az egyetértési megállapodás alapján az Energiaügyi Minisztérium figyelemmel kísérheti a valós európai lehetőségek megteremtődését – fogalmaztak.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, az új paksi blokkok tekintetében számítanak a franciákra. A Framatome ugyanakkor egyelőre hivatalosan csak Paks 2 irányítási rendszereinek szállítójaként ismert.

A Népszava mindazonáltal a cikkében több példát hoz arra, hogy Bulgária, Csehország és Szlovákia hogyan cserélte, illetve cseréli le az orosz fűtőelemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik