Közélet

Karácsony szerint továbbra is fennáll a veszély, hogy kínai „méreglerakat” lesz Budapesten

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

„Már megint át akarják verni a budapestieket. Hiába a hárító mondatok, a jelek arra utalnak, titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy kínai méreglerakatot telepítsen Budapestre, Soroksárra” – írja közleményében Karácsony Gergely.

A főpolgármester emlékeztet: a nyár elején derítette ki a Direkt36, hogy a kormány, illetve egy Rogán Antalhoz köthető üzleti kör hónapok óta szervezi, hogy Kína az Európába szánt vegyi anyagainak jelentős részét vasúton Magyarországra szállíthassa, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el az akkumulátorgyárakat szerte a kontinensen. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben komolytalannak nevezte a felvetést.

A Fővárosi Közgyűlés akkor elfogadta Karácsony javaslatát, hogy a szóban forgó területen erdőt telepítenek, és nem engedik megépíteni a kínai „méreglerakatot”.

Az elmúlt napokban azonban több jel utalt arra: a kormány nem adta fel a tervét, amellyel veszélyezteti a budapestiek egészségét és környezetét. A közlönyben jelent meg a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek listáját tartalmazó rendelet módosítása, ami hatalmasra növelte a «logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztés Budapest XXIII. kerületében és Gyálon» elnevezésű projekt területét. Akkora területet hasítanak ki, mint az V. és a VI. kerület együttvéve. Brutális méretűre nő az a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházási célterület, ahova a nyár eleji hírek szerint a kínai méreglerakatot szánják

– olvasható a közleményben.

Karácsony szerint önmagában is botrány, hogy lakóövezetek tőszomszédságában lévő, természeti védelemre érdemes területeket is bevontak a tervbe. A kormány mindeközben hallgat arról, hogy milyen beruházást tervez erre a két kerületnyi területre. Internetes áruházak raktárai vagy más hasonló épületek szerinte biztosan nem igényelnek ilyen nagy telkeket. A főpolgármester megjegyzi, hogy mindeközben titokban fogadták Magyarországon a kínai Hszincsiang kormányzóját. A magyar kormány nem tájékoztatott látogatásról, de a kínai híradások beszédesek: „a delegációt kísérő cégek együttműködési megállapodást írtak alá a Kína-Európa Kereskedelmi és Logisztikai Parkkal”. „Ha ehhez hozzávesszük, hogy Soroksár polgármestere még mindig nem írta alá a méreglerakat helyett erdőtelepítésről szóló közös tervezési szerződést, akkor, azt hiszem, helyben is vagyunk” – írja.

Karácsony szerint tehát továbbra is fennáll a veszély, hogy kormányzati támogatással hatalmas mennyiségben olyan vegyi anyagokat tárolnának Soroksáron, melyek a környezetbe kikerülve károsíthatják az élővilágot, és minden bizonnyal az emberi egészségre is veszélyesek. „Titkolózhatnak, háríthatnak, hazudozhatnak, tárgyalhatnak bármekkora gazemberekkel, mi ezt minden rendelkezésünkre álló jogi és politikai eszközzel meg fogjuk akadályozni!” – fogalmaz a főpolgármester.

Kiemelt kép: A kínai Csinan városából egészségügyi védőfelszerelés-szállítmánnyal érkezett tehervonat a Rail Cargo Terminal – BILK Zrt. soroksári telephelyén 2020. április 27-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik