Közélet

Két hetük maradt a tanároknak eldönteni, hogy a pályán maradnak-e

Elkezdték kézhez kapni a pedagógusok az új munkaszerződéseiket, szeptember 30-áig van idejük dönteni, hogy aláírják-e.

Az idei tanévtől kezdve hatályos a kordonbontások és könnygáz közepette elfogadott státusztörvény, ami leginkább a tanárok, pedagógusok életébe hoz nagy változást. A törvény bevezetése megtörtént, a napokban pedig elkezdődik az az időszak, amikor a pedagógusoknak döntést kell hozniuk, hogy maradnak-e a helyükön, vagy elhagyják a pályát.

„Maradnak munkavállalók abban a rendszerben, ami egyre elviselhetetlenebb terheket ró rájuk vagy lemondanak állásukról, ezzel elveszítik a megélhetésüket és a lehetőséget, hogy tanítsanak” – fogalmaz a helyzetről a Tanítanék Mozgalom közleménye, amely egyben arról is informál, hogy a státusztörvénnyel járó státuszváltás elfogadásának időszaka szeptember 15. és 30. között esedékes. Szerkesztőségünkhöz is több jelzés érkezett, hogy az új szerződéseket – amelyek rendkívül tág illetménysávokat határoznak meg – pénteken kezdték el kézbesíteni a tanároknak.

Mint írják, a státusztörvény alapvető változásokat hoz minden pedagógus életében, éppen ezért a munkáltatónak törvényes kötelessége lenne részletes tájékoztatást nyújtani az érintett munkavállalóknak sorsuk alakulásáról. A mozgalom szerint ugyanakkor ennek nyoma sincs, nekik legalábbis tömegek jelzeték, hogy nem kaptak semmiféle útmutatást.

Hogyan kellene megalapozott döntést hoznia a pedagógusoknak egy, az életüket és munkájukat alapjaiban meghatározó kérdésben, ha a kormányzat a saját ígéretét megszegve még az érdemi tájékoztatást is megtagadja tőlük?

– teszik fel a kérdést.

Mint írták, a miskolci tankerület pedagógusaihoz például egy tízoldalas dokumentumot juttattak el két példányban tájékoztatás gyanánt. Ha ezt minden pedagógusnak két példányban elkészítik, az mintegy hárommillió oldalnyi nyomtatvány, de ha ettől eltekintünk, a dokumentum a béren kívül nem tartalmaz személyre szabott tájékoztatást vagy a pedagógusi életpálya személyes tervezését érdemben segítő útmutatást.

A Tanítanék Mozgalom nemcsak emiatt veszi elő a kormányt a közleményben, hanem azért is, mert bár a kabinet néhány hónappal ezelőtt visszamenőlegesen, júliustól 10 százalékos béremelést ígért a státuszváltást elfogadó pedagógusoknak, tankerületek által kiküldött dokumentumok alapján az 5 százalékot sem éri el a pedagógusok 2024 januárjától megajánlott bérének emelkedése.

Maruzsa Zoltán államtitkár az elmaradó béremelés miatt korábban arra biztatta a pedagógusokat, hogy folyamodjanak béralkuhoz a munkáltatójuknál, mivel a költségvetésben van fedezet a tanárok 10 százalékosnál nagyobb béremelésére. A Tanítanék Mozgalom ennek tükrében arra biztat mindenkit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, még úgy is, hogy tapasztalataik szerint a tankerületek rendre hárítják ezeket a próbálkozásokat.

A legfelháborítóbb a tanárok 2024. január 1-jétől hatályba lépő új szerződésével kapcsolatban, hogy feltételes módban fogalmazták meg a fizetéseket – erről Totyik Tamás beszélt az ATV-nek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint várható jövedelemről, várható munkavégzésről és a várható besorolásról van szó szerződésekben. Hozzátette: a kormány 10 százalékos bértömeg-növekedésről beszélt, de ez csak a pályakezdőknél jelenik meg, a többieknél ez a szám jóval kisebb.

Kapcsolódó
Mit tanulhatnak a magyar pedagógusok a román kollégáiktól?
Amíg Romániában célt értek a pedagógusok, Magyarországon semmi eredménye nem lett a tüntetéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik