Közélet

Novák Előd szégyennek tartja a Petőfi laktanya átkeresztelését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nem engedünk a ’48-ból! – közölte a Mi Hazánk képviselője.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hétfőn bejelentette: a Budaörsi úti egykori Petőfi Sándor laktanya Mária Terézia nevét veszi fel. A honvédelmi miniszter szerint ezzel üzennek minden anyának, feleségnek, hiszen ők is azzal a „féltő szeretettel” engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt annak idején a testőreivel, katonáival tette a királynő.

Novák Előd Facebook-oldalán, illetve az Országgyűlés honlapján is jelezte, nagyon nem ért egyet sem ő, sem pártja a döntéssel. (Személyes szálként jelezte, ő maga is ott szolgált, honvédként.)

Ezt azonban nem Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, hanem minisztertársának, a kultúráért is felelős Csák Jánosnak tette szóvá, hiszen azidén ünnepeljük Petőfi szüketésének 200. évfordulóját. Az éppen a Petőfi-emlékévre időzített döntésről nemcsak kikérte miniszter véleményét, de arra is felhívta a figyelmét, mekkora szégyennek tartja a döntést.

Isten után legszebb és a legszentebb név
A honvéd-nevezet!
Hogy ne iparkodnám hát megérdemelni
Ezt a szép nagy nevet?

– idézte a költő A honvéd című versét. Jelezte, nemcsak azt tartja szégyennek, hogy a Fidesz honvédelmi minisztere szerint a honvéd őrnagyként hősi halált halt Petőfi Sándor nem érdemli meg, hogy róla laktanya legyen elnevezve, hanem azt is, hogy a laktanya a Habsburg megszállók uralkodójának, Mária Teréziának a nevét vette fel.

Petőfi örökségét nem engedhetjük át a baloldalnak, a francia vagy a bécsi forradalommal ellentétben nálunk nem csak a rebellióról szólt 1848, hanem Magyarország függetlenségéről is. A szabadságharcunk 175. évfordulójának megcsúfolása ez.

Azt ajánlotta Csák Jánosnak, hogy a kormány magyar hősökről nevezzen el laktanyákat, ne idegen uralkodókról. Emlékeztette arra is, hogy éppen Mária Terézia parancsára gyilkoltak meg több száz fegyvertelen székelyt Madéfalván, mert ragaszkodtak ősi jogukhoz, hogy ne vihessék őket külföldre harcolni. Novák szerint a véreskezű császárnő támogatta Erdély elrománosítását,

az ő uralkodásának négy évtizede alatt vált az addig magyar többségű Erdély román többségűvé, az általa vezetett központi kormányzat erőszakos betelepítései nyomán alatt az addig kisebbségben élő románok populációja megnégyszereződött a Kárpátokon túli török fennhatóságú területekről áttelepített románoktól.

A Mi Hazánk Mozgalom képviselője tudatta, Kövér László házelnöknél az Országházon lévő székely zászló félárbócra eresztését javasolta a laktanya átnevezése miatt.

Ön mit gondol erről? Nem engedünk a ’48-ból!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik