Közélet

A Fidesz 41 százalékpontos előnyét mérte a Nézőpont

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az infláció, a reálbér csökkenése ugyanakkor gyengítette szavazói kötődését.

A Republikon után a Nézőpont Intézet is közzétette legfrissebb közvélemény-kutatását, amely szerint a Fidesz toronymagasan vezet (51%), mögötte szoros verseny alakult ki a Demokratikus Koalíció (10%) és a Mi Hazánk Mozgalom (9%) között. Az elemzés szerint a Fidesz támogatottsága 41 százalékponttal ugyan nagyobb a legerősebb ellenzéki párténál, de szavazói kötődése meggyengült.

„Most vasárnap” a Fidesz-szavazók közül minden tizedik (a választók 5 százaléka) már nem biztosan, csak valószínűleg támogatná. Az intézet szerint az elbizonytalanodás nem jelent elfordulást, oka az infláció és reálbércsökkenés. Erre utalt Orbán Viktor miniszterelnök a híveinek Kötcsén. (A Republikonnál öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent a kormánypárt népszerűsége a biztos pártválasztóknál.)

A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk mögött szoros a verseny. Egyaránt a szavazatok 8 százalékát szerezné meg a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt. A Nézőpont szerint az új, a Jakab Péter, illetve Márki-Zay Péter nevével fémjelzett pártok (3, illetve 2 százalék), az MSZP (2%), az LMP (2%) és a Párbeszéd (0%) önálló indulása végzetes lenne számukra, így  várhatóan még az EP-választás előtt előállnak az újabb közös lista ötletével.

 Módszertan

A kutatás szeptember 4-6. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A  mintavételi hiba ± 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik