Közélet

Kutatás igazolja Orbán Viktor kötcsei szavait

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Republikon Intézet is azt mérte, hogy a Fidesz népszerűsége beesett.

Augusztusban is csökkent a Fidesz–KDNP támogatottsága. A Republikon Intézet szerint a kormánypártok nagyon régen voltak ennyire népszerűtlenek. A Telexen ismertetett pártpreferencia szerint öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent népszerűségük a biztos pártválasztóknál (most 42%). A teljes népességen belül 4 százalékpontos visszaesés után jelenleg 30 százalékon állnak. (Erre utalt már Orbán Viktor kormányfő-pártelnök is a híveinek tartott kötcsei beszédében.)

A Fidesz-tábor után a második legnagyobb a bizonytalanoké. Augusztusban a választók 28 százalékának nem volt választott pártja.

A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció maradt, noha népszerűsége augusztusban csökkent a teljes népesség (-1/12%) és a pártválasztók (-2/17%) körében is.

Erősödött ugyanakkor a Momentum, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amely most parlamenti párt lehetne, míg az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd önállóan nem jutna be.

A Republikon Intézet a Mi Hazánk és a Kutyapárt szavazóinak demográfiai jellemzőit elemezve előzőleg arra jutott, hogy az MKKP-tábora a nemek eloszlását tekintve nem sokban tér el a magyar átlagtól,  Toroczkai László hívei körében viszont több a férfit. Mindkét pártnak kevesebb a fiatal szavazója, míg a Kutyapártnál átlag feletti, a Mi Hazánknál átlag alatti szavazóik iskolázottsága. Az MKKP  inkább a fővárosban, a Mi Hazánk viéken erős.

Módszertan

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 16-23 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik