Közélet

Megvizsgálja a kormány a lakossági napelemek elszámolásának ügyét

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket – írta a Facebookon kiadott közleményében kedden délután az Energiaügyi Minisztérium.

Kedden reggel számoltunk be róla, hogy Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője arra kérte Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást.

A tárca közleménye szerint a következő napokban Czepek Gábor közigazgatási államtitkár a szakmai szövetségek képviselőivel, Lantos Csaba miniszter pedig Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével egyeztet az ügyről.

A tárca azt írta, méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekednek, amely „megfelelően támogatja a magyar családokat” a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.

A napelemesek éves szaldóelszámolásának tervezett megszüntetését nagy felzúdulás kísérte, Lantos bejelentése óta dőltek a szerkesztőségünkbe a kormány kiszámíthatatlan szabályozását ekéző, a családok által beruházott milliók megtérülését reklamáló levelek. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábban annyit reagált a kiserőmű-tulajdonosok felháborodására, hogy mindenkinek megtérül a beruházása, támogatják majd a családokat a napelemes rendszerek megtérülő telepítésében, és a közlemény azt is tudatta: Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését.

Kapcsolódó
„Nem adom 5 forintért az áramot, nem azért tettem bele milliókat, hogy hozzájáruljak egy újabb jachthoz”
Ki jár jobban: aki a 11 ezer kilométerről szállított orosz gázzal fűt vagy aki a háztetőn termeli az energiát?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik