Belföld

A Fidesz arra kéri az energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

„Arra kérem Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett!” – írja Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető.

A napelemesek éves szaldóelszámolásának tervezett megszüntetését nagy felzúdulás kísérte, Lantos bejelentése óta dőltek a szerkesztőségünkbe a kormány kiszámíthatatlan szabályozását ekéző, a családok által beruházott milliók megtérülését reklamáló levelek. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) korábban annyit reagált a kiserőmű-tulajdonosok felháborodására, hogy mindenkinek megtérül a beruházása, támogatják majd a családokat a napelemes rendszerek megtérülő telepítésében, és a közlemény azt is tudatta: Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését.

Ahogy azt korábban megírtuk: a bruttó elszámolást az újonnan belépők számára nem vitatta senki, a felháborodás nem is ennek szól. Évek óta ismert volt, hogy a 2024. január 1-je után a hálózatra csatlakozók számára nem lesz már éves elszámolási lehetőség, a bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Más a helyzet a már hálózatra kapcsolódott napelem-tulajdonosokkal, számukra a korábban bejelentett havi elszámolás alapvetően fordítja fel a beruházás megtérülését.

A havi elszámolási rendszerre való átváltás miatt nem fog megtérülni azoknak a beruházása, akik 8-10 éves megtérüléssel számolva telepítettek maguknak napelemes rendszert

állította korábban a Napelemszövetség.

Kapcsolódó
„Nem adom 5 forintért az áramot, nem azért tettem bele milliókat, hogy hozzájáruljak egy újabb jachthoz”
Ki jár jobban: aki a 11 ezer kilométerről szállított orosz gázzal fűt vagy aki a háztetőn termeli az energiát?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik