Közélet

Horthy antiszemita leveleivel üzentek a kormányzót igaz magyar hazafinak tartó Lázár Jánosnak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A hétvégén nagy ünnepség volt Kenderesen, ahol Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját ünnepelték a helyiek. Az esemény legmagasabb rangú kormányzati vendége Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, aki nagy szavakkal méltatta az egykori ellentengernagyot. Mint mondta, Horthy Miklós kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt, aki 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit „a nyugati nagyhatalmak” Magyarországnak szántak.

A Telex kiszúrta, hogy Lázár mondataira a Facebookon reagált Frölich Róbert országos főrabbi, aki Horthy nagyságában nem, abban viszont egyetértett a miniszterrel, hogy „világosan és egyértelműen kell beszélni”.

 Ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga?

– tette fel a kérdést Frölich, majd a kormányzó antiszemitizmusban bővelkedő leveleiből idézett.

Az egyiket Horthy 1940-ben Teleki Pálnak, Magyarország akkori miniszterelnökének írta. Ebben többek között olyanokat írt:

Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem.

Horthy azt is írta a levelében, hogy tűrhetetlen, hogy minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben  legyen, és hogy a zsidók „kikapcsolásához” legalább egy emberöltőre lenne szükség.

„Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk” – írta még.

A másik, 1943-as  levelet Horthy Hitlernek címezte, akit az „Excellenciás uram” megszólítással illetett. Egy korábbi beszélgetésükre utal vissza Horthy, ahol Hitler nehezményezte, hogy Magyarországon enyhén kezelik a zsidók ügyét.

„Ebben a kérdésben minden elbizakodottság nélkül hivatkozhatom arra, hogy annak idején én voltam az első, aki szót emeltem a zsidók destruktív magatartása ellen, és azóta megfelelő intézkedéseket tettem befolyásuk visszaszorítására. Emiatt az akkoriban új irányzat miatt országomat Németország és az egész többi világ bojkottálta. Az általam hozott intézkedések azonban gyakorlatilag elvették a zsidóktól azt a lehetőséget, hogy tovább gyakorolják káros befolyásukat az ország közéletére” – olvasható Horthy Miklós levelében.

A kormányzó azt is megírta még Hitlernek, hogy a zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak.

Világos és egyértelmű beszéd. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját, anyám családjának nagy részét. Meg lettek teremtve tudniillik a feltételek

– kommentálta a fenti sorokat az országos főrabbi.

Kapcsolódó
Horthy Miklós újratemetése: Lázár János és a MÁV lesz a 30. évforduló csúcsa Kenderesen, amit milliárdokból csinosított ki a NER
Három évtizede temették újra Horthy Miklóst, és az ennek apropójára szervezett kenderesi ünnepségen most egy kormánytag, Lázár János is részt vesz. Riport egy kisváros furcsaságairól, ahol ma is személyes emlékek kötődnek a volt kormányzóhoz, sőt, ahol még a DK-s is azt mondja: Horthy bizony értéket jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik